NEOBIČNO I PREUKUSNO
NAPRAVITE TURŠIJU OD ŠUMSKOG VOĆA: Ukus je fantazija, odmah ZAPIŠITE RECEPT!
Ove jeseni i zime možete uživati u fantastični i aromatičnim ukusima koji povoljno utiču na čitav oragnizam.
Od davnina domaćice širom naše zemlje pripremaju zimnicu, kisele krastavce, karfiol, papriku, takozvanu turšiju koja je osim fantastičnog ukusa obiluje vitaminima i mineralima blagotvornim za čitav organizam.
Tokom oktobra i novembra kada se susrećemo sa prehladama, treba praviti turšiju od plodova šumskog voća (šipak, pasji – vučji trn, trnjina, jošta, ribizla, borovnica, brusnica, divlja sitna jabuka, jarebika, mušmula, drenjak, divlja sitna kruška, plod gloga, bobe kleke.)
Plodovi se nakon pranja stave u bure od 60 litara koje pri dnu ima slavinu. Idealno bi bilo da količinski dominira šipak, sa najmanje 30%, zbog najveće količine vitamina C.
Na 15 kg voća sipa se 14 litara vode, a potom se bure hermetički zatvara. Ekstrakcija plodova traje 30 dana. Turšija se u pravilu stavlja početkom oktobra, a otvara početkom novembra.
(Espreso)