za svaku priliku
ORIGINALNI RECEPT ZA NAJKREMASTIJE RUSKE KAPE: Kolač kome niko nikada NIJE ODOLEO (VIDEO)
Specifičan recept koji će dati dobar rezultat i početnicima i maherima!
Sastojci
Za koru:
- 8 jaja
- 13 kašika šećera
- 100 g brašna
- 5 kašika vode
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike kakaa
Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 5 prepunih kašika brašna
- 1 vanilin šećer
- 7 kašika šećera u prahu
- malo limunovog soka
- 250 g margarina
Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 ml Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake
Još:
- 100 g kokosa
Priprema
1. Odvojiti belanca od žumanca. Umutiti belanca, dodati šećer, pa mutiti dok ne se napravi čvrst šam. U to dodati žumanca i sjediniti mikserom. Sipati jednu po jednu 5 kašika vode i umutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa smanjiti mikser na najmanju brzinu i lagano izmešati da nema grudvica. Dodati u to kakao i varjačom sjediniti, pa izliti u pek papirom obložen pleh (moj pleh je baš veliki) i peći na 200 stepeni. Pečenu koru ostaviti tako da se ohladi. Kada bude hladna, skinuti papir i vaditi krugove modlom ili čašom.
2. Od onih pola litra mleka odvojite oko 150 ml pa u tome razmutite brašno da ne bude grudvica i da se dobije izjednačena masa. Ja to radim mikserom. Preostalo mleko stavite da se kuva sa vanilom i 2 kašike šećera. Kada mleko počne da vri, ulijte kašicu od brašna i mleka i skuvajte kao puding. Masa treba da bude baš gusta. Pomalo podseća na testo. Kada se fil ohladi, dodati margarin sobne temperature, malo limunovog soka i 7 kašika šećera u prahu. Mutite mikserom dok ne sjedinite sve i dok ne nestanu sve grudvice.
3. Uzimate jedan krug koji ste prethodno isekli iz kore, na njega stavljate kafenu kašičicu punu fila, preklopite drugim krugom i nožem namažete kolač filom i okolo. Nakon toga stranice uvaljate u kokos. Postupak ponavljate sve dok ne utrošite materijal. Ja sam sekla baš velikom čašom, i meni je ispalo 18 kapica.
4. Kada su sve kapice napravljene, u manju šerpicu stavite slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu na kockice. Stavite na laganu vatru (ne sme da prokuva) i uz neprestano mešanje istopite čokoladu u pavlaci. Dobro izmešajte i ostavite nekih 10-15 minuta da odstoji. Nakon toga na svaku kapicu stavljate po jednu kašičicu glazure i lepo rasporedite da se formira krug. Ostavite kolače u frižideru da se lepo ohlade i stegnu.
Prijatno!
(Espreso)