Domaće kiselo mleko, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

NIŠTA BOLJE

NAPRAVITE SAMI DOMAĆE KISELO MLEKO: Odmah ćete zaboraviti na KUPOVNO

Ostaviti da se lepo ohladi

Objavljeno: 26.09.2022. 15:57h > 16:02h

Napravite sami domaće kiselo mleko.

Pravo domaće

Sastojci i Količina

domaće punomasno kravlje mleko 2 l

kisela pavlaka 1 čaša

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Kako pripremiti

Mleko skuvati, ostaviti da se prohladi,odmah odvojiti oko 1 dl mleka za dodavanje u kiselu pavlaku.Ostaviti sa strane jer manja količina će se pre prohladiti.Kiselu pavlaku sipati u sud i postepeno joj dodavati prohlađeno mleko i sve vreme mešati da bi se lapo rastvorila i bila bez grudvica.

Kada se mleko blago prohladi(teško je objasniti toplotu koju mleko teba da ima),ali recimo, kao mleko koje biste vruće pili,znači ne valja da bude vrelo, u to dodati razblaženu pavlaku i lepo izmešati par minuta.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Potom sipati u zemljane, porcelanske pa čak može i u staklene posude.U veći sud(ja stavim u đuveč),staviti dve kuhinjske krpe,pa poređati posudice sa mlekom, prekriti folijom i preko toga dobro ukriti mleko.

Ostaviti na toplom mestu oko šest sati(ako je toplo možda bude gotovo i za 4 sata), polako mleko otkriti, već će te i sami primetiti da se mleko već formiralo i postalo čvršće. Ostaviti da se lepo ohladi.

(Espreso / Recepti.Žena.Blic.rs)