NIŠTA BOLJE
NAPRAVITE SAMI DOMAĆE KISELO MLEKO: Odmah ćete zaboraviti na KUPOVNO
Ostaviti da se lepo ohladi
Napravite sami domaće kiselo mleko.
Pravo domaće
Sastojci i Količina
domaće punomasno kravlje mleko 2 l
kisela pavlaka 1 čaša
Kako pripremiti
Mleko skuvati, ostaviti da se prohladi,odmah odvojiti oko 1 dl mleka za dodavanje u kiselu pavlaku.Ostaviti sa strane jer manja količina će se pre prohladiti.Kiselu pavlaku sipati u sud i postepeno joj dodavati prohlađeno mleko i sve vreme mešati da bi se lapo rastvorila i bila bez grudvica.
Kada se mleko blago prohladi(teško je objasniti toplotu koju mleko teba da ima),ali recimo, kao mleko koje biste vruće pili,znači ne valja da bude vrelo, u to dodati razblaženu pavlaku i lepo izmešati par minuta.
Potom sipati u zemljane, porcelanske pa čak može i u staklene posude.U veći sud(ja stavim u đuveč),staviti dve kuhinjske krpe,pa poređati posudice sa mlekom, prekriti folijom i preko toga dobro ukriti mleko.
Ostaviti na toplom mestu oko šest sati(ako je toplo možda bude gotovo i za 4 sata), polako mleko otkriti, već će te i sami primetiti da se mleko već formiralo i postalo čvršće. Ostaviti da se lepo ohladi.
(Espreso / Recepti.Žena.Blic.rs)