DONOSIMO
OVAKO GRCI SPREMAJU TURŠIJU: Ovo Srbima ne bi palo na pamet, OD SAD ĆETE SAMO TAKO (RECEPT)
Napomena: Kod ove turšije je interesantno što, ukoliko se neko povrće brzo potroši, može da se doda novo, čak i tokom zime.
Povrće operite i očistite. Naizmenično ređajte u suvo plastično bure ili u veće tegle. Povrće povremeno pospite zrnima bibera i lovorovim listovima. U većem sudu napravite preliv: u hladnu vodu sipajte sirće, so, šećer i vinobran. Promešajte i sačekajte da se sastojci rastope. Preliv sipajte na turšiju u buretu i zatvorite. Može da se konzumira nakon 2-3 nedelje, a povrće ostaje čvrsto do pripreme naredne turšije, pod uslovom da su kupljeni zdravi, čvrsti i kvalitetni plodovi.
Sastojci:
8 kg različitog povrća 5 l vode 1,5 l sirćeta 7 kašika šećera 7 kašika soli 40 g vinobrana biber, lovorov list
Napomena: Kod ove turšije je interesantno što, ukoliko se neko povrće brzo potroši, može da se doda novo, čak i tokom zime.
(Espreso)