za doručak
OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN SPREMA MAČVANSKA GIBANICA: Naše BAKE znaju TAJNU sa KORAMA (RECEPT)
Mačvanska gibanica, kako je ovaj specijalitet dobio ime, razlikuje se po tome što se umesto sira filuje nadevom od piletine i kačkavlja, a ono što je posebno kod nje je da je pravljena od domaćih kora
Najžena vam donosi recept za mačvansku gibanicu.
Popularnu gibanicu svaka domaćica pravi po svom receptu, a Najžena vam donosimo onaj iz emisije "Praktična žena", a pripremila ju je Brankica Tomić koja svakodnevno obraduje svoje pratioce na Instagramu starinskim receptima pod nazivom "Bakine priče 22".
Mačvanska gibanica, kako je ovaj specijalitet dobio ime, razlikuje se po tome što se umesto sira filuje nadevom od piletine i kačkavlja, a ono što je posebno kod nje je da je pravljena od domaćih kora.
Za testo:
600 g brašna
2 kašike soli
330 ml vode
100 ml ulja
Za nadev:
1 crni luk
400 g piletine
200 g kačkavalja
100 ml neutralne pavlke
kockica putera
so, biber
Priprema
Luk sitno naseckajte, pa ga izdinstajte na malo ulja da zastakli. Nakon par minuta dodajte piletinu isečenu na kockice, dodajte puter i sve pržite dok meso ne porumeni. Dodajte začine po ukusu. Kada je meso na pola gotovo ulijte pavlaku, sve dobro promšajte i ostavite da se još malo krčka. U brašno dodajte so, vodu i ulje, pa zamesite testo.
Ostavite ga da "odmori" jedno 15-20 minuta, pa ga nakon toga podelite na dva dela. Svaku polovinu razvucite oklagijom na prečnik oko 20 cm pospite uljem, pokrijte i ostavite da odstoji još 20-ak minuta. Posle toga rukama razvucite kore što tanje možete. Ukoliko su vam krajevi testa ostali deblji skinite ih. Koru nauljite pa ivice preklopite ka sredini.
Poređajte nadev ravnomerno, pa odozgo dodajte narendani kačkavalj. Testo preklopite tri puta da dobijete pravougaonik, pa prebacite u pleh obložen pek papirom. Stavite u rernu zagrejanu na 220 C i pecite oko 20 minuta.
(Espreso / Najžena / Bakine priče 22)