Ilustracija, Foto: Profimedia

PRSTE DA POLIŽEŠ!

STARI ZABORAVLJENI JUGOSLOVENSKI RECEPT: Za nedeljni ručak pripremite PILE sa DUNJOM, svi će se ODUŠEVITI!

Greota je da ovako ukusno jelo padne u zaborav

Objavljeno: 24.09.2022. 22:07h

Pile sa dunjom je stari i zaboravljeni recept koji su jugoslovenske domaćice stalno pravile. Celo pile isecite, pa kuvajte zajedno sa dunjama koje ste prethodno propržili. Spoj slanog i slatkog čini ovo jelo neodoljivim.

Greota je da ovako ukusno jelo padne u zaborav, pa isprobajte recept jer će vam se garantovano dopasti. Od dunja može da se pravi i slatko, ako želite da se počastite ukusnom poslasticom posle predivnog obroka.

Sastojci:

1 pile

1 kg dunja

1 kašika brašna

foto: Privatna arhiva

Priprema:

Pile isecite, stavite u šerpu, sipajte vodu i kuvajte. Na pola kuvanja isključite šporet. Dunje operite, ali ne ljuštite, da se ne raspadnu. Isecite na kriške. Uvaljajte dunje u šećer, pa propržite na malo masti ili ulja. Izvadite dunje iz šerpe, pa u nju u to isto ulje ili mast dodajte brašno i promešajte. Posle minut vratite dunje, dodajte piletinu i bujon (voda u kojoj se kuvalo pile), posolite i pobiberite. Kuvajte poklopljeno dok meso ne bude gotovo.

(Espreso / Najžena)