Francuski tost, Foto: Printscreen/Youtube/Essen Rezepte

NJAM

FRANCUSKI TOST SA SIROM JE SAVRŠENI JESENJI DORUČAK: Nemojte bacati dotrajali hleb, isporbajte OVAJ RECEPT!

Mada niko ne zna odakle ovo jelo potiče, s godinama je dobilo pažljivu nadogradnju

Objavljeno: 24.09.2022. 08:30h

Francuski tost ili prženice, koje smo svi jeli u detinjstvu, nastao je iz praktičnih razoga – da bi se iskoristio dotrajali hleb, i služi se u svim delovima sveta. U Velikoj Britaniji poznat je pod nazivom eggy bread, u Španiji torrijas, u Francuskoj kao pain perdu, a ime french toast dali su mu Amerikanci.

Mada niko ne zna odakle ovo jelo potiče, s godinama je dobilo pažljivu nadogradnju, koja ga čini mnogo dekadentnijim izborom za doručak od običnog parčeta hleba umočenog u smesu od jaja i mleka.

Danas se za francuski tost više ne koristi samo osušeni hleb već i najfinija peciva, a služi se sa ukusnim nadevima, sirom, pršutom ili slatkim kremovima. Reč je o doručku u kom ne bi trebalo preterivati, jer sadrži ne tako mali broj kalorija, ali s obzorom na to da nam je jesen pokazala svoje pravo lice, možemo da se počastimo comfort food zalogajima. U nastavku vam donosimo recept za francuski tost sa sirom i pesto umakom.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Fini Recepti by Crochef
FOTO: Printscreen/Youtube/ Fini Recepti by Crochef
FOTO: Printscreen/Youtube/ Fini Recepti by Crochef
FOTO: Printscreen/Youtube/ Fini Recepti by Crochef

Sastojci: 1 veće jaje (ili 2 manja) 4 kašike putera malo soli 1/4 šolje mleka 4 kriške hleba od kiselog testa (možete koristiti i običan hleb) 1 šolja narednadog kačkavalja 1/2 šolje pesto sosa 2 kašike svežeg vlašca (naseckanog)

Priprema: Umutite jaja i mleko i dodajte malo soli. Umočite hleb u dobijenu smesu, pa ga pržite na tiganju na kome ste prethodno zagrejali 3 kašike putera. Kad prženice budu gotove, napravite dva tosta sa kačkavaljem, pesto sosem i vlašcem. Podmažite vatrostalnu posudu preostalom kašikom putera i stavite tost u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Pecite oko 5 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

(Espreso / Injournal)