za zimu
OVAKO MAKEDONCI SPREMAJU BELI AJVAR ZA ZIMNICU: Od SRPSKOG se razlikuje u 3 SASTOJKA, nema boljeg NAMAZA
Ovo je jedan od najlepših namaza, a ime je dobio po grčkoj reči za patlidžan - melitzano
Malidžano ili beli ajvar će vam se dopasti čim probate, a pravi se zaista jednostavno i ne postoji šansa da ne uspe.
Malidžano ili beli ajvar je klasik makedonske kuhinje. Pravi se od zelenih paprika i patlidžana, a u smesu se za razliku od srpskog dodaje i senf. Ovo je jedan od najlepših namaza, a ime je dobio po grčkoj reči za patlidžan - melitzano. Uvrstite i beli ajvar u zimnicu ove godine, jer nijedna slava ili praznik neće moći da prođu bez njega.
Sastojci:
4,5 kg zelene mesnate paprike
5,5 kg patlidžana
1 l ulja
150 ml sirćeta
150 g senfa
200 g šećera
100 g soli
Priprema: Patlidžan i papriku operite i ispecite. Može u rerni, a može i na roštilju. Očistite ih i ostavite da se dobro procede, najbolje preko noći. Izblendirajte i patlidžan i papriku, a možete da koristite i mašinu za mlevenje mesa, ako imate. U šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje dodajte samleveno povrće.
Pržite na umerenoj temepraturi nekih sat vremena, neprestano mešajući. Pred kraj dodajte ostale sastojke, a to su šećer, senf, sirće i so. Dobro promešajte, a znaćete da je malidžano gotov kada na dnu šerpe ostane trag od varjače.
Vreo malidžano sipajte u vrele i sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa odložite na hladno i tamno mesto.
(Espreso / Stvar ukusa)