Punjene paprike, Foto: Printscreen Youtube

obavezno probajte

SRBI ODLEPILI ZA MANSTIRSKIM RECEPTOM PUNJENIH PAPRIKA: Ovakve su samo na HILANDARU služili

Za punjene paprike riba ne mora da bude prvog kvaliteta, jer sastojci jelu daju izvarendan ukus, tako da riba služi samo kao izvor proteina.

Objavljeno: 22.09.2022. 13:52h

Punjene paprike se ne prave često u Hilandaru, jer obično ima mnogo gostiju, a priprema zahteva dosta posla. Doduše, i gosti se angažaju i pomažu: naberu paprike, skinu peteljke i semenke i operu ih.

Sve se to uradi dan ranije, uveče. Tada se fil pripremi. Najpre se isecka dosta crnog luka i proprži. Riba se očisti, samelje i stavi u ispržen luk. Zatim dosta peršuna, malo origana, soli i pola kante očišćenog pirinča. Kada se i to proprži, sve je spremno i ujutru se samo napune paprike.

Svaka paprika treba da ima svoj poklopac. Poređaju se u tavu, doda se dosta sitno iseckanog peršuna i napuni se vodom. Kuva se i kako voda isparava, paprikama se dodaje rendani paradajz i ulje i tako, dok ne popije svu vodu, a ostane samo ukusan saft.

FOTO: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Dok se paprike kuvaju, tava je poklopljena.

Za punjene paprike riba ne mora da bude prvog kvaliteta, jer sastojci jelu daju izvarendan ukus, tako da riba služi samo kao izvor proteina. Važno je jedino, pre mlevenja, dobro je očistiti od kostiju.

(Espreso)