Pirinač, Foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

PROBAJTE

OVO JE NAJLAKŠI NAČIN ZA KUVANJE PIRINČA: Domaćice će se obradovati, MNOGO JE LAKŠE

Kuvanje pirinča je postalo prava nauka kako bi se postigle sve ove stvari a zapravo je izuzetno jednostavan proces.

Objavljeno: 21.09.2022. 22:25h

Savršeno pripremljen pirinač je umereno meko skuvan, ravnomerno začinjen, rastresit i ne ostaje zalepljen za zidove posude u kojoj se priprema.

Štaviše, što se manje radi tokom samog kuvanja, veća je verovatnoća da pirinač ispadne savršen. Sve što je potrebno uraditi radi se ili pre ili nakon, nikako dok je u toku kuvanje pirinča.

Počnite tako što ćete odabrati vrstu pirinča i količinu za kuvanje. Duguljasti i srednji pirinač su bolji za pripremu slanih jela dok je kraći bolji za kaše i sutlijaš. Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi ili pod česmom. Ukoliko koristite posebno tvrdu vrstu duguljastog pirinča ili smeđi pirinač možete ga ostaviti i neko vreme da odstoji u vodi.

Sipajte pirinač u posudu, začinite, dodajte određenu količinu hladne vode (po tabeli ispod), po želji malo ulja i pustite da provri. Nakon što voda provri smanjite vatru na najniži podeok, poklopite posudu i više je ne dirajte do kraja kuvanja. Ne skidajte poklopac sa posude ni da proverite! Za veće količine pirinča vreme kuvanja se računa od trenutka kada poklopite posudu.

Nakon kuvanja sklonite ga sa vatre ali i dalje ne skidajte poklopac 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da se ravnomerno rasporedi kako se hladi.

Šta svim ovim dobijate? Dobijate to da će pirinač biti mek ali ne gnjecav, biće ravnomerno kuvan na površini kao i na dnu posude, neće zagoreti niti se lepiti za zidove posude, zrna neće biti slepljena i biće ravnomerno začinjen.

Kuvanje pirinča u aparatu za pirinač je isto poput kuvanja u posudi na šporetu, s tim da je proces automatizovan i da aparat automatski prelazi na održavanje toplote nakon što je pirinač skuvan.

Koristite istu količinu vode i pirinča kao u primeru iznad, a nakon završetka kuvanja ostavite desetak minuta poklopljeno kako bi se ravnomerno skuvao.

(Espreso)