ZA ZIMU
KISELA CVEKLA U TEGLI JE ZIMNICA KOJU PRAVE SVE SRPKINJE: Napravite je BEZ KONZERVANSA uz OVAJ RECEPT
Ovaj recept je bez konzervansa, a nakon pripreme cveklu nemojte otvarati i koristiti mesec dana, jer će tek kada odstoji dobiti savršen ukus, kada se svi sastojci u tegli dobro povežu.
Cvekla je veoma zdrava namirnica koja ima veliku količinu gvožđa, a od nje se pravi domaći sok, ukusne salate, ali se priprema i za zimu. Kisela cvekla u tegli je jedna od omiljenijih zimnica u našim krajevima. Od uvek se pripremala kao ukusna salata koja ide uz sva jela, a obožavaju je kako stariji tako i oni najmlađi.
Ovaj recept je bez konzervansa, a nakon pripreme cveklu nemojte otvarati i koristiti mesec dana, jer će tek kada odstoji dobiti savršen ukus, kada se svi sastojci u tegli dobro povežu..
Sastojci: 4 kg cvekle 70 g šećera 15 g soli 2 l vode 500 ml sirćeta
Priprema:
Cveklu dobro operite, ali nemojte da je ljuštite. Stavite da se kuva u komadu, u dubljoj šerpi oko sat i po vremena. Znaćete da je gotova kada možete lagano da je probodete nožem. Dok se cvekla kuva, u posebnj šerpi prokuvajte vodu, sirče, šećer i so.
Kada provri pustite da kuva oko 5 minuta, pa sklonite sa šporeta. Skuvanu cveklu izvadite iz vode, ostavite da se malo ohladi, ogulite i isecite na kriške debljine pola centimetra. Prelijte je sa rastvorom sirćeta i vode i ostavite da prenoći. Sutradan je poslažite u sterilisane tegle, prelijte sa tečnošću i dobro zatvorite poklopac.
Pošto se ne koristi konzervans tegle je potrebno pasterizovati. U duboku šerpu sipajte vodu, a na dno stavite peškir ili krpu. Poređajte tegle tako da se ne dodiriju, a važno je da budu u vodi sve do samog poklopca.
Uljučite na umerenu vatru i ostavite da prokuva. Nakon ključanja kuvajte još oko 5 minuta. Ugasite ringlu i ostavite tegle potopljene u šerpi da se u potpunosti ohlade.
(Espreso / Stvar ukusa)