NJAM NJAM
OVO JE RECEPT ZA STARINSKU PICU KAKVU DO SADA NISTE JELI: Topi se u USTIMA, ovakav NADEV morate da PROBATE
Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 20 minuta
Napravite starinsku picu na moderan način.
Sastojci
Za testo:
200 g mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica suveg pekarskog kvasca
100 ml mleka
1 prstohvat šečera
20 g margarina
1 jaje
1 prstohvat soli
do 50 g oštrog brašna za umesivanje
Za premaz testa:
2 kašičice paradajz pirea
4 kašičice maslinovog ulja
1 najmanja kašičica mešavine italijanskog začina
1 najmanja kašičica mešavine mediteranskog začinskog bilja
Za nadev:
150 g presovane šunke
150 g pasterizovanih šampinjona
150 g punomasnog tvrdog sira
100 g maslina
malo mlevenog čilija
Priprema
Brašno (200 g) sa praškom za pecivo prosejati u posudu za mućenje. U sredini napraviti udubljenje i STAVITI suvi pekarski kvasac. Mleko zagrejati da bude toplo.
Malo mleka preliti preko suvog kvasca i pustiti da nabubri. Margarin na tihoj vatri otopiti. Rukama polako umesivati testo dodajući jaje, mleko i rastopljeni margarin.
Ako se testo jako lepi na ruke polagano dodavati brašno za umesivanje. Prebaciti na ravnu površinu i rukama dobro umesiti uz dodavanje brašna samo toliko da se testo ne lepi za ruke.
Umešano testo pokriti i ostaviti na toplo mesto da se diže 20 minuta. Dok se testo diže pripremiti premaz i nadev.
U posudicu staviti paradajz pire, maslinovo ulje i začine i viljuškom dobro umešati. Presovanu šunku narezati na kockice.
Sir narendati na sitno rende (za limun). Blago dignuto testo razvaljati u krug na veličinu od 30 cm.
Testo prebaciti sa radne površine u tepsiju od rerne ili u Pizza Pan. Kistom testo premazati sa premazom od paradajz pirea i začina.
Posipati sa rendanim sirom a malo sira ostaviti za posipanje po složenoj pici. Rasporediti kockice presovane šunke, a na nju pasterizovane šampinjone.
Na kraju rasporediti masline, posuti sa preostalim sirom i čili prahom. Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 20 minuta.
(Espreso / Recepti.com)