Tatlije, Foto: Printscreen/youtube/Milica Mihailović

probajte

PRAVO SA KOSOVA U VAŠU KUHINJU: Recept za TATLIJU u koju se Kosovljani kunu (FOTO)

Mozda neki znaju za njega, a za one koji nisu culi evo recepta....

Objavljeno: 19.09.2022. 16:05h

Sastojci

  • 2 kašike šećera
  • 4 dl vode
  • 5,5 dl ulja
  • 1,5 kesice praška za pecivo
  • orasi
  • brašno po potrebi

Priprema

U dublju šerpu staviti 2 kaš. secera i karamelisati blago. Odmah dodati vodu pa kad se sve lepo otopi dodati ulje, prokljucati i dodati jednu kolicinu brašna pomešanu sa praškom za pecivo. Sjediniti masu i dodavati brašno do određene gustine....Kada nije previse meko a ni tvrdo....kada ga sakupljate u loptua ono puca tada je gotovo....tj. to se ne moze izmeriti pa je odokativno...a i vrste brasna su drugacije.....

1. Rastanjiti testo u tepsiju(od elek. sporeta), pazljivo obeleziti krajeve koje cete odseci jer oni umeju i da pregore pa da ne kvarite lepe kocke.Iseci kocke zeljene velicine (ja sam manje), i utisnuti orahe.

FOTO: Printscreen/youtube/Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/youtube/Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/youtube/Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/youtube/Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/youtube/Milica Mihailović

2. Ugrejati rernu na 250 stepeni i staviti kolace da se peku....Smanjiti temperaturu posle 15min. na 200 i peci kolac otprilike jos jedno 45min. dok ne dobije lepu boju meda.

3. U medjuvremenu staviti preliv da se kuva i neka vri nekih 10 min. Pecen kolac izvaditi iz rerne i dok je vruc preliti ga vrucim prelivom. Neka odstoji da upije sve...(ja spremam uvece i cele noci stoji da bi smo ga sutra odmah njamali).

(Espreso)