Pita, Foto: Printscreen/youtube
božanstven ukus
ZA RECEPTOM IZ BELE PALANKE SE TRKAJU: Pita kakvu samo Srbi mogu spremiti, UKUSNA I PREKO SLIKE (FOTO)
Podsećamo na "Banicu" domaću pitu, specijalitet iz Bele Palanke.
Objavljeno: 19.09.2022. 13:19h
> 13:21h
Praktikant1
Potrebno je:
Priprema: Od malo manje od kilograma brašna (oko 900 g tip 400 meko), kašičice soli i hladne vode umesiti meko testo, tek toliko da se ne lepi za prste. Kada se testo umesi, razvuče se malo sa oklagijom, pa premaže uljem i ostavi da odstoji oko 20 minuta. Sto prekriti čistim pamučnim stoljnjakom. Razvući polako prstima, malo po malo u krug, sve dok možete razvlačiti, da se dobije tanka velika kora. Ako se negde pocepa, nije važno, jer se to posle urola. 2 Ono što ostane od testa na krajevima iseći nožem ili iskidati, tako da ostane samo tanki deo kore. Od krajeva opet napravite pogaču, ostavite da odstoji pa razvučite.
(Espreso)