tope se u ustima
ORIGINALAN RECEPT ZA VANILICE: Samo naše bake znaju pravu TAJNU, a ona leži u 1 SASTOJKU! (RECEPT)
Tope se u ustima, a pri tome ne osećate onaj ukus pregorelog testa
Svaka domaćica vrlo dobro zna da je starinske kolače, po receptima naših baka i prabaka, prilično teško napraviti. Isto to važi i za domaće vanilice.
Setite se samo koliko ste ih puta jeli, a koliko (malo) puta pomislili da su onakve baš kakve ih je pravila vaša baka ili tetka.
Tajna koju krije recept za savršene domaće vanilice je u tome da testo i posle pečenja ostane svetlo, odnosno da ne porumeni.
Ovaj starinski, originalni recept otkriće vam tu malu slatku tajnu – način da se vanilice istope u ustima, a da za njima ne ostane ukus (pre)pečenog testa.
Sastojci:
- 250 grama masti;
- 500 grama brašna;
- 4 jajeta;
- 100 grama mlevenih oraha;
- limun;
- malo džema od kajsija;
- 250 grama šećera;
- prah šećer.
Način pripreme:
Penasto umutiti mast ili maslac, dodati jedno žumance i jedno celo jaje, šećer i sok od celog limuna. Sipati brašno i zamesiti testo, pa razvući koru debljine 5 milimetara.
Vanilice vaditi manjom modlom ili nekom malom čašom.
Svaku vanilicu umočiti u ulupani sneg od dva belanceta i posuti je mlevenim orasima. Ređati ih u podmazan pleh i staviti u vruću rernu da se peku, ali paziti da ostanu bele boje, tj. da ne porumene.
Kada su pečene, svaku premazati džemom i spojiti po dve. Dok su vanilice još tople uvaljati ih u prah šećer.
(Espreso / Bašta Balkana)