prijatno!
OVAKAV PASULJ DOMAĆICE JOŠ NISU SPREMALE: Ukusniji će biti čim dodate 1 NAMIRNICU (RECEPT)
Prebranac je omiljeno jelo koje svi obožavaju
Pasulj prebranac bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Pored toga što je baš lako pravi, veoma je zasitan, te s toga ne čudi što su nekadašnje domaćice spremale ovo jelo koje je bilo ručak za dva do tri dana.
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 3 dl ulja
- 1 kg crnog luka
- 2 češnja belog luka
- 1 list lorbera
- aleva paprika
- mleveni biber
- so
Priprema:
Beli pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša, vodeći računa da se ne prekuva. Potom ga ocediti od vode.
Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da postoji desetak minuta. Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, aleve paprike i so po ukusu.
Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno, staviti red pasulja. Preko njega staviti isprženog luka.
Ovo ponoviti dok se ne utroši pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim ulem. Posledni red mora da bude pasulj.
Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku. Potom preko svega dobro zaliti uljem.
Peći u zagreanoj rerni oko pola sata.
(Espreso/Naj žena)