Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Simple Meal Prep.

prijatno!

OVAKAV PASULJ DOMAĆICE JOŠ NISU SPREMALE: Ukusniji će biti čim dodate 1 NAMIRNICU (RECEPT)

Prebranac je omiljeno jelo koje svi obožavaju

Objavljeno: 16.09.2022. 19:57h

Pasulj prebranac bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Pored toga što je baš lako pravi, veoma je zasitan, te s toga ne čudi što su nekadašnje domaćice spremale ovo jelo koje je bilo ručak za dva do tri dana.

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 3 dl ulja
  • 1 kg crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 list lorbera
  • aleva paprika
  • mleveni biber
  • so
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Priprema:

Beli pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša, vodeći računa da se ne prekuva. Potom ga ocediti od vode.

Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da postoji desetak minuta. Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, aleve paprike i so po ukusu.

Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno, staviti red pasulja. Preko njega staviti isprženog luka.

Ovo ponoviti dok se ne utroši pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim ulem. Posledni red mora da bude pasulj.

Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku. Potom preko svega dobro zaliti uljem.

Peći u zagreanoj rerni oko pola sata.

(Espreso/Naj žena)