Sočno
NAPRAVITE "MOKRI" ČOKOLADNI KOLAČ: Zaliven je omiljenim SRPSKIM NAPITKOM, raspada se u USTIMA (RECEPT)
Za sve sladokusce istančanog ukusa
Čokoladni kolač je mnogima omiljena poslastica, a još kada je zaliven kafom dobićete savršeno sočan slatkiš koji se topi u ustima. Recept je vrlo jednostavan i uspeva i onima koji nemaju previše iskustva u kuhinji. Odmah će nestati iz pleha, te stoga sačuvajte ovaj recept sigurno ćete ga stalno praviti.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 125 g jogurta
- 140 g brašna
- 25 g kakao praha
- 15 g praška za pecivo
- 150 ml mleka
- 8 g instant kafe
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 2 kašike nutele
- seckani lešnici za ukrašavanje
Priprema:
Jaja pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i umutite mikserom dok smesa ne pobeli i postane penasta. Sipajte ulje, jogurt i još jednom kratko umutite.
Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i dodajte u smesu od jaja. Umutite da dobijete kompaktno testo bez grudvica.
Testo izlijte u pleh za pečenje dimenzija 20x18 koji ste malo posuli brašnom.
Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kolač treba da bude pečen, ali sredina treba da ostane sočna.
Za to vreme pripremite preliv.
Kafu razmutite sa šećerom u šolji mleka. Kada je kolač pečen, izbockajte ga na nekoliko mesta, pa prelijte razmućenom kafom.
Odozgo ga premažite nutelom i pospite seckanim lešnicima.
(Espreso/Stvar ukusa)