za doručak
OVO JE TRADICIONALNI RECEPT ZA ŠPANSKU PITU: Ukusnija je od CARSKE zbog ova 2 SASTOJKA
Osnova i princip za pravljenje je vrlo slična proji, što znači da je i vrlo jednostavna za pripremu
Španska pita je super jelo za doručak ili večeru uz jogurt, a može da se servira i kao predjelo ili posluženje prilikom neke proslave.
Neko je zove i carska pita, ali se sastojci koja idu u ova dva jela ipak razlikuju.
Osnova i princip za pravljenje je vrlo slična proji, što znači da je i vrlo jednostavna za pripremu.
Sastojci:
4 jajeta
1-1,5 kašičica soli
200 ml ulja
400 ml jogurta
200 g kukuruznog brašna
200 g pšeničnog brašna (oštrog)
1 prašak za pecivo
200 g suhomesnatog mesa (neko voli parizer, neko šunku ili drugu salamu, odlična je i slanina)
200 g kačkavalja
120 g kiselih krastavaca
120 g kisele crvene paprike
Priprema:
Iseckajte kisele krastavčiće, kiselu papriku i suhomesnato na sitne kockice. Kačkavalj narendajte.
U posebnu posudu umutite prvo jaja, potom u njih dodajte ulje i jogurt. Potom umešajte kukuruzno i pšenično brašno i prašak za pecivo. Ukoliko vam se čini da je testo previše gusto (trebalo bi da bude malo gušće od smese za palačinke), dodajte po želji vodu ili još bolje kiselu vodu.
Kad umutite odgovarajuću gustinu, prespite u testo krastavčiće, papriku, suhomesnate proizvode i sir.
Pripremite odgovarajući pleh, postavite papir za pečenje ili ga vrlo malo nauljite i pospite sa malo brašna da se pita ne zalepi.
Prespite smesu u pleh i pecite oko 20 minuta na 250 stepeni, a potom smanjite temperaturu na 180 i pecite još 20-ak minuta. Testirajte čačkalicom da li je pita pečena - ubodite je u sredinu testa i, kad je izvučete, ukoliko je suva, pita je gotova.
Izvadite je i ostavite da "diše" par minuta, isecite na kocke i poslužite.
(Espreso / Telegraf)