slatko!
ČAROBNE LEDENE KOCKE: 1 SASTOJAK im daje POSEBAN ukus, OBAVEZNO probajte!
Nije težak za pripremu, možda deluje kao da ima mnogo posla, ali zaista je čaroban
Ledene kocke su kolač na kojem su odrasle mnoge genericije, a često se služio na svečanoj trpezi.
Kada domaćica počinje da uči da kuva i da sprema poslastice, recept za ovaj kolač se nalazi među prvima u svačijem ličnom kuvaru.
Nije težak za pripremu, možda deluje kao da ima mnogo posla, ali zaista je čaroban. Donosimo vam modifikovan recept za ledene kocke u koji ide i slatka pavlaka, koja ga čini još kremastijim i lepšim.
Sastojci: Za koru: 6 jaja 6 kašika šećera 2 kašike kakaoa 9 kašika brašna Za fil: 1/2 l mleka 7 kašika brašna 7 kašika šećera margarin + 100 g šećera 200 ml slatke pavlake Za preliv: 2 šolje šećera 1 šolja vode Za glazuru: 100 g čokolade 1 kašika vode 3 kašike ulja
Priprema:
Kako se pravi kora za kolač?
Jaja umutite penasto sa šećerom, pa dodajte kakao i brašno. Lepo umutite i sipajte u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom ili u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200°C dok nekih pola sata ili dok kora ne počne da se odvaja od ivice tepsije. Dok se kora peče spremite fil.
Ovako se sprema fil
U mleko sipajte brašno i šećer, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim pokrijte i ostavite da se ohladi. Dodajte margarin sobne temeprature koji ste penasto umutili sa šećerom. Sjedinite sve mikserom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i promešajte.
Preliv za koru
Pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne krene da vri. Prelijte preko kore i ostavite da upije. Zatim premažite fil.
Najlepša glazura se pravi ovako
Istopite čokoladu sa vodom i uljem, pa prelijte preko fila. Ostavite da se stegne.
Bonus video:
(Espreso/Stvar Ukusa)