Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

ZA ZIMU

BAKA OTKRILA TAJNU PROVERENOG RECEPTA ZA TURŠIJU: Ovako SPREMLJENA trajaće do NAREDNE SEZONE

A najbolje od svega je što možete da napravite kombinaciju povrća po svom ukusu i da stavite ono što najviše volite

Objavljeno: 14.09.2022. 21:50h

Hrskavi plodovi mamiće vas na još.

Ovo je recept koji se obično nasleđuje od bake ili mame. Turšija je omiljena zimska salata, u njoj imate plodove za svačiji ukus. A najbolje od svega je što možete da napravite kombinaciju povrća po svom ukusu i da stavite ono što najviše volite.

Sastojci:

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

50 krupnih paprika

2 kg krastavčića

10 l vode

250 soli

alkoholno sirće 2:1

celer list

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

malo bibera u zrnu

1 veći ren

Priprema:

Paprike dobro oprati, odseći drške. Krastavčiče oprati i odseći deo gde su drškice. Poređati u burence pola paprike i na nju dodati malo listova celera. Ubaciti sve krastavčiće pa odozgo ostatak paprike. Dodati opet celera i malo bibera.

U lonac sipati tri litra vode i dodati 1 litar sirćeta alkoholnog 3:1. Za ovu meru paprike potrebno vam je oko 10 l vode. Sipati u vodu 250 g soli i oko 2,5 l sirćeta. Obavezno probati da li je slano i kiselo.

foto: Printscreena/Instagram/naturalhealth.ig

Ako vam je prekiselo dodati malo vode ako je neslano dodajte još soli sve po ukusu. Ubaciti konzervans i vinobran dobro izmešati i naliti.

Staviti plastični obruč i kamen ili pak sipati u kese vodu i dobro je zatvoriti i pritisnuti. Posle 7 dana je pogledati pa je doliti jer će paprika upiti tečnost.

Napomena: U turšiju možete dodati karfiol, šargarepu, kisele jabuke, zeleni paradajz, ljute papričice..

(Espreso / Bakina i dekinja kuhija)