ZA ZIMU
BAKA OTKRILA TAJNU PROVERENOG RECEPTA ZA TURŠIJU: Ovako SPREMLJENA trajaće do NAREDNE SEZONE
A najbolje od svega je što možete da napravite kombinaciju povrća po svom ukusu i da stavite ono što najviše volite
Hrskavi plodovi mamiće vas na još.
Ovo je recept koji se obično nasleđuje od bake ili mame. Turšija je omiljena zimska salata, u njoj imate plodove za svačiji ukus. A najbolje od svega je što možete da napravite kombinaciju povrća po svom ukusu i da stavite ono što najviše volite.
Sastojci:
50 krupnih paprika
2 kg krastavčića
10 l vode
250 soli
alkoholno sirće 2:1
celer list
malo bibera u zrnu
1 veći ren
Priprema:
Paprike dobro oprati, odseći drške. Krastavčiče oprati i odseći deo gde su drškice. Poređati u burence pola paprike i na nju dodati malo listova celera. Ubaciti sve krastavčiće pa odozgo ostatak paprike. Dodati opet celera i malo bibera.
U lonac sipati tri litra vode i dodati 1 litar sirćeta alkoholnog 3:1. Za ovu meru paprike potrebno vam je oko 10 l vode. Sipati u vodu 250 g soli i oko 2,5 l sirćeta. Obavezno probati da li je slano i kiselo.
Ako vam je prekiselo dodati malo vode ako je neslano dodajte još soli sve po ukusu. Ubaciti konzervans i vinobran dobro izmešati i naliti.
Staviti plastični obruč i kamen ili pak sipati u kese vodu i dobro je zatvoriti i pritisnuti. Posle 7 dana je pogledati pa je doliti jer će paprika upiti tečnost.
Napomena: U turšiju možete dodati karfiol, šargarepu, kisele jabuke, zeleni paradajz, ljute papričice..
(Espreso / Bakina i dekinja kuhija)