njamiii
PREBRANAC JE BIO NEZAOBILAZAN NA TRPEZI ŠIROM JUGOSLAVIJE: Ovo je ORIGINALNI RECEPT, domaćice otkrile TAJNU
Odličan je "prazan" bez mesa, a ukoliko želite da napravite pravi gurmanski specijalitet možete da dodate suvo meso ili kobasice
Pasulj prebranac bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Pored toga što je baš lako pravi, veoma je zasitan, te s toga ne čudi što su nekadašnje domaćice spremale ovo jelo koje je bilo ručak za dva do tri dana.
Što se duže pasulj krčka, to će prebranac biti bolji. Odličan je "prazan" bez mesa, a ukoliko želite da napravite pravi gurmanski specijalitet možete da dodate suvo meso ili kobasice.
Sastojci: 700 gr pasulja 1 veći praziluk 1 veći crni luk ulje začinska paprika
Priprema:
Pasulj dobro operite, nalijte vodom, dodajte 2-3 kašike ulja, so, lovorov list i biber. Stavite pasulj da se kuva oko sat vremena. Za to vreme na ulju propržite na krugove naseckan praziluk i crni luk i dinstajte da dobro omekšaju. Dodajte u luk so, začinsku papriku i tučanu ljutu papriku.
U vatrostalnu činiju stavite na dno jedan deo pasulja, pa preko pasulja dinstan luk, pa opet pasulj. Postupak ponavljat dok ne utošite sav materijal. Stavite činiju u rernu na 250 stepeni, još oko sat vemena minuta. Vodite računa da vam ne uvri sva voda iz činije da pasulj ne bi bio previše suv. Ukoliko ima potrebe u toku pečenja dolivajte po malo vode.
(Espreso / Stvar ukusa)