NJAM
OVAKO SE U JUGOSLAVIJI PRAVILA PROPEĆ PITA: Bila je BROJ 1, a ovo je ORIGINALNI RECEPT
Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, ali je toliko ukusna da ćete je sigurno od sada praviti
Ovo je nešto što još danas morate da probate.
Jasno je da naš narod obožava pite te postoje razni načini pravljenja i ukusi pite. Ako vam je dosadila standardna pita, evo jednog starog i dobro poznatog recepta.
Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, ali je toliko ukusna da ćete je sigurno od sada praviti.
Sastojci:
400 g brašna 100 g masti 4 jajeta 350 g belog sira 500 ml mleka
Priprema: Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite na 5 delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte 2 kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa.
Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa.
Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.
(Espreso / Najžena)