spremite
OVAKO SE PRAVI SLATKO OD POMORANDŽINE KORE NA GRČKI NAČIN: Domaćice OTKRILE TAJNU, aromu MORATE da OSETITE (RECEPT)
Birajte plodove sjajne i zdrave kore na kojima nema oštećenja, a od preostalog voća možete da napravite predivan džem od pomorandže
Slatko od pomorandžine kore postalo je nezaobilazna poslastica u Grčkoj, a sada lako možete da ga napravite i kod kuće. Predivne arome i ukusa, sjajan je način da započnete dan uz šoljicu kafe. Sigurno će vam sve komšinice tražiti recept, a potrebno je svega 5 sastojaka.
Birajte plodove sjajne i zdrave kore na kojima nema oštećenja, a od preostalog voća možete da napravite predivan džem od pomorandže.
Sastojci: 150 g pomorandžine kore 200 g šećera voda
Priprema:
Pomorandže operite i ogulite im koru tako da dobijete krupnije komade. Svaku krišku nasecite na tanke trakice. Stavite ih u činiju, prelijte ih vodom taman toliko da ogreznu, dodajte sodu bikarbonu i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi 24 sata. Sutradan korice prebacite u drugu posudu, prelijte hladnom vodom, pustite da zakuva i ostavite da krčka oko 15 minuta.
Prospite vodu, pa postupak ponovite još jednom. U posebnu šerpu sipajte šećer i prelijte sa manjom količinom vode, taman toliko da prekrije šećer, sve stavite na šporet i pustite da provri. U ključali sirup dodajte oceđene korice i ostavite sve da lagano krčka dok ne dobije gustinu po vašoj želji.
Pred sam kraj kuvanja dodajte limun isečen na kolutove i kuvajte još desetak minuta. Gotovo slatko prekrijte vlažnom krpom, ostavite da se ohladi i hladno sipajte u tegle. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
(Espreso / Stvar ukusa)