Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

POSLEDNJI DANI

KAKO JE KRALJICA ELIZABETA II PROVELA SVOJE POSLEDNJE DANE: U posetu joj je došla ONA!

Pored nje su u poslednjim trenucima života bili njen sin, sada kralj Čarls III, kraljica Kamila i princeza Ana, dok su ostali članovi porodici stigli u dvorac kad je već bilo kasno

Objavljeno: 12.09.2022. 13:32h

Kraljica Elizabeta Druga umrla je u četvrtak, 8. septembra u 96. godini, okružena svojoj porodicom u svom voljenom Balmoral dvorcu. Kraljica je stavljena pod medicinski nadzor, a u saopštenju tog popodneva doktori su rekli da su zabrinuti za njeno zdravlje.

Pored nje su u poslednjim trenucima života bili njen sin, sada kralj Čarls III, kraljica Kamila i princeza Ana, dok su ostali članovi porodici stigli u dvorac kad je već bilo kasno.

Kako su izgledali poslednji dani kraljice Elizabete:

Povlačenje u Balmoral

Kao i obično, kraljica je izabrala da leto provede u privatnoj škotskoj rezidenciji, u dvorcu Balmoral. Tamo je odletela privatnim helikopterom 21. jula i očekivalo se da tamo ostane nekoliko meseci, sve do oktobra, kako bi uživala u vremenu van kraljevskih obaveza.

U dvorac Balmoral otišla je 9. avgusta, prenosi Mirror, a pratilo ju je njeno odano osoblje.

FOTO: Profimedia
FOTO: EPA/WILL OLIVER
FOTO: Profimedia
FOTO: AP
FOTO: AP

Dvojica članova osoblja svakog jutra su joj donosila novine i pravila joj društvo u gledanju televizije. Njena desna ruka, Anđela Keli, koja radi kao njen lični asistent, takođe je bila tamo kako bi obezbedila da kraljici bude prijatno i da se ne zamara previše.

Kraljica je 3. septembra propustila popularne igde Braemar Gathering, kojima je obično prisustvovala svake godine. Umesto nje prisustvovao je kralj Čarls.

U subotu uveče na večeri i u nedelju na ručku društvo su joj pravili kralj i princeza Ana. Sa nijma je bio i sveštenik Ijan Grinšilds, moderator Generalne skupštine Crkve Škotske.

On je rekao da je kraljica bila "puna zabave" pre nego što je umrla.

Opisujući kraljicu u danima koji su prethodili smrti, rekao je da je to bila "fantastična poseta", prenosi Mirror.

- Njeno pamćenje je bilo neverovatno i bila je zaista puna zabave - rekao je on.

Takođe je rekao da je bila u odličnoj formi.

- Bila je veoma dobre volje - očigledno slaba, to se videlo. Govorila je o svojoj prošlosti, o ljubavi prema Balmoralu, svom ocu, majci, princu Filipu, konjima, veoma angažovana onim što se dešavalo u crkvi i šta se dešavalo u narodu takođe - dodao je on.

Pošto je Balmoral jedno od kraljičinih omiljenih mesta, on misli da bi ona bila srećna da tamo provede svoje poslednje dane.

Susret sa Liz Tras

U utorak, 6. septembra, kraljica je primila novu premijerku Liz Tras u Balmoralu, što je bilo prvi put da je u Škotskoj primila novog lidera zemlje.

Dok je rečeno da se kraljica teško kreće, snimljena je sa štapom u rukama, a iako se smejala, izgledala je slabo.

To je bilo prvi put da je kraljica dočekala premijera u Škotskoj umesto u Bakingemskoj palati.

Njih dve su razfovarale oko 30 minuta, a pre nje kraljica je primila odlazećeg premijera Borisa Džonsona.

U sredu, 7. septembra, 96-godišnjakinja je trebalo da održi sastanak virtuelno, međutim lekari su joj naredili da se odmori nakon "punog" utorka.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL
FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL
FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL

Vreme sa porodicom

Rečeno je da je kraljičino poslednje leto u Balmoralu bilo jedno od njenih najsrećnijih - gde je mogla da nađe utehu u lepim uspomenama na imanju nakon teškoća i kontroverzi oko kraljevske porodice u poslednje vreme.

Svakog leta, članovi porodice su pozvani u Škotsku da provode vreme sa kraljicom, uživajući u svežem vazduhu na ogromnom imanju u seoskim šetnjama sa korgijima, jahanjem i pecanjem, između ostalih aktivnosti.

Njen sin, sada kralj Čarls, redovno je dolazio u jutarnje posete kako bi obišao svoju majku zbog njenih zdravstvenih problema, zajedno sa kraljicom suprugom.

FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Profimedia

I drugi članovi porodice posetili su je tokom leta, a nedavno su vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, sada Kornvela, bili tamo sa svoje troje dece pre nego što su krenuli u novu školu u septembru.

Njeno Veličanstvo je takođe redovno posećivao njen sin princ Edvarda i njegova supruga Sofi, zajedno sa dvoje dece njene pokojne sestre princeze Margaret, ledi Sarom Čato i grofom od Snoudona.

Mediji su preneli da su u poslednjim trenucima života pored kraljice bili njen sin Čarls i ćerka Ana.

Ona je umrla pre nego što su u dvorac stigli princ Vilijam, princ Endrju i princ Edvard.

(Espreso)