Gomboce, Foto: Baka Jela

PREUKUSNE SU

STARINSKA POSLASTICA PRSTE DA POLIŽETE! Napravite baka Jeline GOMBOCE, prava RAPSODIJA UKUSA (VIDEO)

Kombinacija šljive, plazme, prezli i instanta daje ovoj poslaticu neverovatan ukus

Objavljeno: 12.09.2022. 09:10h

Potrebno je:

500 gr šljiva

2 vrhom pune kašike ml. plazme

1 vrh kašika prezli

1-2 kašike šećera

1 vanilin šećer

1 kesica instant pirea

5-6 punih kaših vrhom brašna

malo brašna za valjanje knedica

1 jaje

malo ulja

Priprema:

Instant pire skuvati po upustvu da bude gušće pa prohladiti. Dodati jaje pa dobro izmešati, ubaciti brašno pa zamesiti.

U činiju sipati 2-3 kašike brašna pa vaditi kašiko testo pirea i u to pritisnuti šljivu.

Polako prebaciti testu na šljivu i zatvoriti je rukama uvaljati u brašno a višak otresti i rukama oblikovati knedlu i redjati u poslužavno koji ste pobrašnjivili.

Sipati vodu u šerpu pa posoliti. Spoštati knedle sa kašikom i oddmah ih podići sa dna da se ne zalepe.

Pustiti da vri 7-8 minuta pa kad isplivaju i budu baš mekane vaditi u prženu plazmu, prezlu, šećer vanilu. Slušiti tople.. Sjana starinska poslastica

(Espreso)