Ilustracija, Foto: Profimedia

PRSTE DA POLIŽEŠ!

VOĆNA TURŠIJA ZALUDELA SRPSKE DOMAĆICE: Obogatite ZIMNICU posebnim SPECIJALITETOM, tajna je u OVOME (RECEPT)

Pored turšija sa povrćem napravite i ovu neobičnu sa voćem.

Objavljeno: 11.09.2022. 15:06h

Većina ljudi se u današnje vreme odlučuje za kupovnu zimnicu jer nemaju ni uslova ni vremena da sami prave. Ali, ništa nije tako ukusno kao domaće, a najpoznatiji specijaliteti zimnice su ajvar, turšija i kiseli kupus. Turšija se pravi od povrća i odlična je salata uz sve kada dođe hladnije vreme.

Nije komplikovana za pripremu, a može da se pravi u stanu. Takođe, ako volite turšiju isprobajte i onu od voća. Zbog slatko kiselog ukusa odlično je posluženje uz pečenje, dimljeno meso, ribu... Dekorativna i ukusna voćna turšija je super i za slavsku trpezu. Vodite računa da voće ne bude skroz zrelo, jer će se brzo raspasti.

Sastojci:

500 g jabuka 500 g krušaka 500 g grožđa 250 g dunja 250 g zelenog paradajza 2,5 l vode 500 ml alkoholnog sirćeta 5 kašika šećera 3,5 kašike soli 1 vinobrana biber u zrnu lovorov list list celera cimeta karanfilić

foto: Emilija Jovanović

Priprema:

Voće dobro operite, očistite od semenki i isecite na manje komade. U manje bure stavite voće i začine. Ako nemate bure koristite veće tegle. U zagrejanu vodu dodajte so i šećer, pa mešajte dok se sve ne otopi. Zatim sipajte sirće i kuvajte dok ne proključa.

Prelijte preko voća, vodite računa da ima dovoljno tečnosti, jer voće treba da pliva u njoj. Najbolje je da sve na kraju prekrijete mrežicom i da preko stavite nešto teško. Zatvorite i ostavite da se sve ukiseli, što u zavisnosti od spoljne temperature može da traje 7 dana ili duže, ako je toplije brže će se ukiseliti.

(Espreso / Stvar ukusa)