Gulaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

PRSTE DA POLIŽEŠ!

DOMAĆI PASTIRSKI RECEPT ZA GULAŠ: Domaćice će ODLEPITI, ne postoji BOLJI NAČIN

Gulaš je jelo omiljeno u raznim kuhinjama i u mnogim domovima. Nastao je kao pastirska hrana u mađarskoj kuhinji

Objavljeno: 11.09.2022. 14:03h

Svinjski gulaš sa pire krompirom ili kuvanim makaronama je pravi pogodak za današnji ručak i obrok koji se ne odbija. Gulaš od svinjskog mesa je uvek dobrodošao dodatak domaćoj trpezi.

Sastojci:

- 800 g svinjskog mesa od buta

- 4-5 glavica crnog luka

- 1 kašika svinjske masti

- 2 čena belog luka

- so, biber i vegeta po ukusu

- 1 kašičica aleve paprike

- 1-2 kašike brašna

- 4 dl soka od paradajza

- ljuta papričica i lovorov list po želji

FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

Priprema – Gulaš od svinjskog mesa

Na tihoj vatri zagrejte svinjsku mast. Dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte dok ne postane proziran. Dodajte meso od buta iseckano na kockice i nastavite dinstanje dok meso blago ne porumeni.

Pokušajte da meso iseckate na kockice približno jednake veličine čime ćete ubrzati proces dinstanja jer će se komadi mesa dinstati ravnomerno i biti gotovi u isto vreme. Nalijte meso i luk vodom tako da voda tek prekrije meso i pustite da se polagano krčka u poklopljenoj šerpi na tihoj vatri. U toku kuvanja na svakih 10-15 minuta proverite da li je voda isparila i ako ima potrebe dolijte još vode uz povremeno mešanje.

Kada se meso skuva i omekša, a voda skoro ispari, dodajte začine, sitno seckani beli luk i promešajte. Pospite meso brašnom, promešajte, a potom dodajte i alevu papriku i sve dodatno dobro promešajte. Nalijte gulaš sokom od paradajza, vodu dolijte po potrebi, dodajte list lovora i pola ljute papričice po želji. Pustite gulaš da se polagano krčka na tihoj vatri uz povremeno mešanje.

Gulaš poslužite topao uz testeninu, kuvani krompir ili krompir pire i čašu crnog vina.

(Espreso / Najžena)