RECEPT ZA NAJBOJI DŽEM
NAPRAVITE DŽEM OD BRESKVE BEZ TRUNKE KONZERVANSA: Domaćice, zapišite ovaj STARINSKI POSTUPAK (RCEPET)
Zimnica je nezamisliva bez ukusnog domaćeg džema
Savršen džem za leto - iskoristite sezonu bresaka i pripremite ukusnu mazalicu. Mere su za jednu teglu, a vi povećajte shodno tome koliko tegli želite.
Bilo da ga mažete na hleb ili ga koristite za palačinke i druge poslastice ovaj džem ćete uvek rado koristiti.
Sastojci:
- 5 bresaka
- 1 šolja šećera
- sok od pola limete
Priprema:
Operite i ogulite breskve. Isecite ih na male komade i uklonite koštice. Ostavite jednu breskvu po strani (nju iseckajte na baš sitne kockice) i napravite pire od preostalih. Sipajte pire u činiju. Uzmite šerpu i dodajte pasiranu breskvu i šećer i stavite na šporet na srednju vatru. Pustite da se šećer otopi i kuvajte 5 minuta na srednjoj vatri. Kada počne da bubri, dodajte sok od limete i dobro promešajte.
Posle 5 minuta kuvanja u nju dodajte seckanu breskvu i dobro promešajte. Kuvajte ga još 5 minuta. Kada počne da se zgušnjava, uklonite penu koja se stvorila na vrhu.
Nakon nekoliko minuta će postati sjajna sa gustom konzistencijom. Isključite ringlu i ostavite da odstoji 5 minuta. Sada sipajte džem u sterilizovanu teglu i ostavite da se ohladi. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati, a zatim zatvorite poklopac i stavite u frižider. Možete ga čuvati 3-4 nedelje u frižideru.
(Espreso / Stvar ukusa)