zapišite
OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA VOJNIČKI PASULJ: Zaprška se sprema samo na 1 NAČIN, to nije OBIČNO JELO
Poslužiti uz zelenu ili krompir salatu, ajvar, i crni hleb
Recept za vojnički pasulj sa suvim mesom.
Sastojci
500 gr pasulja
70 gr suve slanine
1 glavica crnog luka
sveža ili sušena ljuta papričica
1 manji koren celera
2 korena šargarepe
4 čena belog luka
lovorov list
malo soli
Sastojci za sos:
4 glavice crnog luka
2 kašike masti
1 kašika sušenog povtnog začina
1 kašika koncentrata za lovački sos
1 kašika slatke aleve paprike
biber, so
Priprema
Očišćen i opran pasulj potopiti u hladnu vodu, prokuvajte, i bacite prvu vodu. Nakon što ponovo provri dodati lovor, sušenu slaninu iseckanu na krupne trake, celu glavicu očišćenog crnog luka, ljutu papričicu, šargarepu i celer isečene na krupnije kockice, i beli luk, a zatim krčkati na laganoj vatri. Pred kraj dodati sušeni povrtni začin ili so.
U drugu šerpu staviti mast da se zagreje, i dodati sitno naseckan crni luk, pa dinstati dok ne porumeni, a zatim dodati alevu papriku, so, biber i koncentrat za lovački sos prethodno razmućen u malo tople vode. U ovu smesu dodati malo safta od kuvanog pasulja, pa prokuvati.
Gotov sos pomešati sa kuvanim pasuljem, i sve zajedno prokuvati još malo na slaboj vatri. Poslužiti uz zelenu ili krompir salatu, ajvar, i crni hleb.
(Espreso / Najžena)