ZA RUČAK
RECEPT ZA PUNJENI PARTLIDŽAN OD KOJEG KREĆE VODA NA USTA: Fil je NEODOLJIV zbog jedne NAMIRNICE
Uz ove patlidžane fino ide domaće kiselo mleko i pečene paprike sa belim lukom, kao i čaša belog vina ili piva
Punjeni plavi patlidžan bez mesa.
Sastojci:
2 plava patlidžana (svaki oko 250 gr)
malo soli
1 kašika ulja
1 veći paradajz
Sastojci za fil:
60 gr pirinča, može i integralni
1 kašika ulja
1 manji crni luk
30 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičce mlevene začinske paprike - može ljuta
kašičica ajvara
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
malo seckanog peršuna - može i suvi
malo belog luka u prahu
Priprema
Plave patlidžane preseći uzduž na dva dela, izdubiti ih na debljinu od 0,5 cm (sredinu ostaviti za fil). Posoliti ih i ostaviti 15-20 minuta da odstoje i puste crni sok. Isprati ih pod mlazom vode, osušiti kuhinjskom krpom.
Skuvati pirinač "al dente", preliti hladnom vodom i procediti. Na ulju propržiti iseckani crni luk da svene, dodati sitno iseckanu sredinu patlidžana, posoliti, propržiti još malo, pa skloniti sa vatre. Dodati procedeni pirinač, miks pahuljica, ajvar i ostale začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
Polutke patlidžana bogato puniti filom i ređati u uljem podmazani vatrostalni sud. Odozgo poređati kolutove paradajza, pa staviti da se peče 45 minuta na 220° C Može se posuti i omiljenim sušenim travkama pre pečenja.
Uz ove patlidžane fino ide domaće kiselo mleko i pečene paprike sa belim lukom, kao i čaša belog vina ili piva.
(Espreso / Najžena)