KO TO NE VOLI
OVAKO SE NA JUGU SRBIJE SPREMA ZIMNICA OD KISELOG KUPUSA: Domaćice, zapišite RECEPT, na svakih 7 dana RADITE OVO
Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati i ako je potrebno dodati još soli
Kako bi vaš kupus bio spreman do zimskih slava pravo je vreme da probate ovaj recept i iskoristite sve prednosti kiselog kupusa!
Sastojci: 60 kg kupusa, 2 kg soli, ren, cvekla, šećer, biber u zrnu, vinobran.
Priprema: Kupus treba oprati i očistiti. Koren glavice kupusa izvrteti i okrenuti na gore. Sipati po malo soli u svaku glavicu.
Kada se glavice lepo poređaju, preliti vodom u kojoj je rastvorena preostala so. Da bi rasol bio dobar i lepe boje treba staviti cveklu, ren i oko 1/2 kg šećera, kao i biber u zrnu.
Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati i ako je potrebno dodati još soli.
Kada je kupus sasvim dobro kiseo treba odliti suvišan rasol, dodati vinobrana (zavisno od količine kupusa), pretočiti rasol i ne koristiti ga desetak dana dok se ne izbistri.
Ako prvi put kiselite kupus, dok se ne uvežbate, možda nije loša ideja da počnete sa nekom manjom zapreminom, ne sa buretomn ni kacom, već nekom plastičnom kantom:
(Espreso / Telegraf / Južnasrbija.info)