Zimnica, Foto: Printscreen/Youtube/ Melissa Mir

savet

DOMAĆICE, PRE SPREMANJA ZIMNICE NA OVO OBRATITE PAŽNJU: Evo koliko se stavlja SIRĆETA, a koliko VODE

Ovaj period godine idealan je za domaću zimnicu od voća i povrća bilo ukiseljenog, kuvanog, pečenog ili pasiranog

Objavljeno: 09.09.2022. 17:08h > 17:11h

Gotovo da nema povrća koje se ne može kiseliti, pa je ukiseljeno povrće prava poslastica za svaku dobru zimnicu.

Bliži se jesen i domaćice uveliko razmišljaju o pripremi zimnice. Ovaj period godine idealan je za domaću zimnicu od voća i povrća bilo ukiseljenog, kuvanog, pečenog ili pasiranog.

Iako sada sve teglice mogu da se kupe u supermarketima i pijacama, ipak domaćice u Srbiji vole same da naprave specijalitete za zimu po tradicionalnim receptima, koji se prenose s kolena na koleno.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Međutim, kada prvi put pravite zimnicu verovatno se pitate koliko je potrebno staviti vode, a koliko sirćeta. Ako se odlučite da kiselite povrće za na primer mešanu salatu, ono što vam je potrebno je sirće, voda, so, biber, šećer i naravno povrće po izboru.

U mešanu salatu možete staviti karfiol, šargarepu, paprike i krastavce.

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Povrće dobro operite i isecite na komade, u šerpu dodajte sirće, so, biber, šećer i vodu. Odnos vode i sirćeta za zimnicu je 4:1 (na 4 litra vode ide 1 litar sirćeta), a ostali začini idu po želji.

Nakon sečenja željeno povrće stavite u tegle i prelijte vrućim prelivom. Kada se ohladi stavite u frižider i nakon 24h je spremno za jelo.

(Espreso / Stvar ukusa)