savet
DOMAĆICE, PRE SPREMANJA ZIMNICE NA OVO OBRATITE PAŽNJU: Evo koliko se stavlja SIRĆETA, a koliko VODE
Ovaj period godine idealan je za domaću zimnicu od voća i povrća bilo ukiseljenog, kuvanog, pečenog ili pasiranog
Gotovo da nema povrća koje se ne može kiseliti, pa je ukiseljeno povrće prava poslastica za svaku dobru zimnicu.
Bliži se jesen i domaćice uveliko razmišljaju o pripremi zimnice. Ovaj period godine idealan je za domaću zimnicu od voća i povrća bilo ukiseljenog, kuvanog, pečenog ili pasiranog.
Iako sada sve teglice mogu da se kupe u supermarketima i pijacama, ipak domaćice u Srbiji vole same da naprave specijalitete za zimu po tradicionalnim receptima, koji se prenose s kolena na koleno.
Međutim, kada prvi put pravite zimnicu verovatno se pitate koliko je potrebno staviti vode, a koliko sirćeta. Ako se odlučite da kiselite povrće za na primer mešanu salatu, ono što vam je potrebno je sirće, voda, so, biber, šećer i naravno povrće po izboru.
U mešanu salatu možete staviti karfiol, šargarepu, paprike i krastavce.
Povrće dobro operite i isecite na komade, u šerpu dodajte sirće, so, biber, šećer i vodu. Odnos vode i sirćeta za zimnicu je 4:1 (na 4 litra vode ide 1 litar sirćeta), a ostali začini idu po želji.
Nakon sečenja željeno povrće stavite u tegle i prelijte vrućim prelivom. Kada se ohladi stavite u frižider i nakon 24h je spremno za jelo.
(Espreso / Stvar ukusa)