PREUKUSNO JE
ADŽIKU PRAVE DOMAĆICE ŠIROM SRBIJE ZA ZIMU: Specijalitet iz Gruzije raspametio BALKAN! (RECEPT)
Morate je probati
Adžika tradicionalno dolazi iz Gruzije i podleže različitim varijacijama. Nama se ova najviše dopala,
Sastojci:
2 kg slatke crvene paprike
750 g paradajza
150 g šargarepe
120 g korena rena
veze peršunovog lista
koren celera 50 g
70g belog luka
100ml ulja
30 g šećera
30g soli
150ml sirćeta
vinobran
50 g korijandera po želji
Priprema:
Paradajz operite, oljuštite i narendajte. Papriku operite, uklonite peteljke i isecite na kolutove.Sipajte paradajz u šerpu sa debelim dnom, dodajte paprike. Dodajte suve začine i sitno narendan ren, šargarepu, celer, sirće i vinobran, pa upalite vatru na srednju i kuvajte oko sat i po uz stalno mešanje. Dodajte sitno iseckane sveže začine, izgnječeni beli luk i kuvajte još 10 minuta. Korijander dodajte samo ako ste ljubitelj ovog začina.
Blenderom sameljite proizvode i rasporedite ukusnu zimnicu u tegle. Otprilike ćete dobiti 3 do 4 tegle.
(Espreso)