Adžika, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

PREUKUSNO JE

ADŽIKU PRAVE DOMAĆICE ŠIROM SRBIJE ZA ZIMU: Specijalitet iz Gruzije raspametio BALKAN! (RECEPT)

Morate je probati

Objavljeno: 09.09.2022. 14:22h

Adžika tradicionalno dolazi iz Gruzije i podleže različitim varijacijama. Nama se ova najviše dopala,

Sastojci:

2 kg slatke crvene paprike

750 g paradajza

150 g šargarepe

120 g korena rena

veze peršunovog lista

koren celera 50 g

70g belog luka

100ml ulja

30 g šećera

30g soli

150ml sirćeta

vinobran

50 g korijandera po želji

Priprema:

Paradajz operite, oljuštite i narendajte. Papriku operite, uklonite peteljke i isecite na kolutove.Sipajte paradajz u šerpu sa debelim dnom, dodajte paprike. Dodajte suve začine i sitno narendan ren, šargarepu, celer, sirće i vinobran, pa upalite vatru na srednju i kuvajte oko sat i po uz stalno mešanje. Dodajte sitno iseckane sveže začine, izgnječeni beli luk i kuvajte još 10 minuta. Korijander dodajte samo ako ste ljubitelj ovog začina.

Blenderom sameljite proizvode i rasporedite ukusnu zimnicu u tegle. Otprilike ćete dobiti 3 do 4 tegle.

(Espreso)