Komplet lepinja, Foto: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen

SVI TO VOLITE

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA ZLATIBORSKU KOMPLET LEPINJU: Tajna PLANINSKOG JELA se krije u OVOME

Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta

Objavljeno: 06.09.2022. 21:46h

Zlatiborski kraj je prepoznatljiv po veoma jednostavnom i brzom receptu za doručak (ili neki drugi međuobrok) s nogu, koji jednostavno nazivaju - komplet lepinja.

Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa. Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta.

foto: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen

Sastojci:

(za četiri lepinje)

za testo:

500 g brašna

250 ml mlake vode

3 kašike ulja

1 kašičica soli

FOTO: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen

1/2 kašičice šećera

1 kvasac

za fil:

200 g kajmaka

4 jajeta

pretop

rendani tvrdi sir

po prstohvat ljute tucane paprike

Priprema:

Zamesite brašno i so.

U mlaku vodu pomešajte kvasac i šećer i pustite da nadođe.

U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite na toplom da testo nadođe.

Podelite ga na četiri dela i od svakog napravite lepinju.

foto: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen

Pecite na podmazanom plehu na 250 stepeni 20-ak minuta. Lepinje izvadite i prekrijte krpom da malo omekšaju. Svaku lepinju potom presecite na pola.

Donji deo namažite kajmakom i prespite po jedno umućeno jaje.

Premazane polutke ubacite u rernu da se malo zapeku, potom ih izvadite, dodajte rendani tvrdi sir, po prstohvat tucane ljute paprike i svaku pospite pretopom.

Poklopite sa gornjim delom lepinje i uživajte u ukusima planinskog kraja.

(Espreso / Telegraf)