SVI TO VOLITE
OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA ZLATIBORSKU KOMPLET LEPINJU: Tajna PLANINSKOG JELA se krije u OVOME
Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta
Zlatiborski kraj je prepoznatljiv po veoma jednostavnom i brzom receptu za doručak (ili neki drugi međuobrok) s nogu, koji jednostavno nazivaju - komplet lepinja.
Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa. Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta.
Sastojci:
(za četiri lepinje)
za testo:
500 g brašna
250 ml mlake vode
3 kašike ulja
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
1 kvasac
za fil:
200 g kajmaka
4 jajeta
pretop
rendani tvrdi sir
po prstohvat ljute tucane paprike
Priprema:
Zamesite brašno i so.
U mlaku vodu pomešajte kvasac i šećer i pustite da nadođe.
U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite na toplom da testo nadođe.
Podelite ga na četiri dela i od svakog napravite lepinju.
Pecite na podmazanom plehu na 250 stepeni 20-ak minuta. Lepinje izvadite i prekrijte krpom da malo omekšaju. Svaku lepinju potom presecite na pola.
Donji deo namažite kajmakom i prespite po jedno umućeno jaje.
Premazane polutke ubacite u rernu da se malo zapeku, potom ih izvadite, dodajte rendani tvrdi sir, po prstohvat tucane ljute paprike i svaku pospite pretopom.
Poklopite sa gornjim delom lepinje i uživajte u ukusima planinskog kraja.
(Espreso / Telegraf)