Zimnica, Foto: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

PREUKUSNO

SALATA OD PATLIDŽANA, PAPRIKE I PARADAJZA: Zimnica koju SVAKA SRPSKA kuća MORA DA IMA (RECEPT)

Pustite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa stavite u ostavu ili na neko tamno i malo hladnije mesto

Objavljeno: 06.09.2022. 20:05h > 20:07h

Priprema zimnice je ono po čemu pamtimo kraje leta i početak jeseni. Ono što je obavezno u svakoj zimnici su džem, ajvar, pinđur i belolučane paprike.

Stvar ukusa vam donosi recept za odličnu salatu sa patlidžanom koja vam neće oduzeti puno vremena i novca, a cele zime ćete uživati u fantastičnom ukusu.

Sastojci:

1 kg patlidžana

1 kg paradajza

500 g paprika

foto: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

400 g šargarepe

1 veći crni luk

1 glavica belog luka

ljuta paprika po ukusu

40 g peršuna

100 ml ulja

FOTO: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi
FOTO: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi
FOTO: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi
FOTO: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

25 ml sirćeta

1,5 kašika soli

80 g šećera

Priprema: Patlidžan isecite, pa posolite, promešajte i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta. U veliki tiganj sipajte ulje i paradajz koji ste izblendirali. Kad krene da ključa dodajte šećer i pola kašike soli. Promešajte i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, a zatim dodajte rendanu šargarepu, iseckanu papriku i ljutu papriku, kao i seckani crni luk i dobro promešajte.

foto: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

Poklopite i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, pa dodajte patlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte i kuvajte poklopljeno još 15 minuta. Zatim dodajte mlevenu glavicu belog luka i seckani peršun, kao i sirće.

foto: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

Promešajte, poklopite i kuvajte još 5-7 minuta. Sipajte salatu u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pustite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa stavite u ostavu ili na neko tamno i malo hladnije mesto.

(Espreso / Stvar ukusa)