NEMA KO NE VOLI
OVAKO SE PRAVILA GIBANICA U JUGOSLAVIJI: Domaćice otkrile kako da bude VAZDUŠASTA (RECEPT)
U Jugoslaviji su se domaćice "takmičile" čija je bila lepša, a u nastavku teksta pročitajte kako da napravite jednu od najlepših gibanica
Svako treba da zna kako se pravi gibanica.
Gibanica je najpoznatija srpska pita, a svaka domaćica ima neki svoj recept za ovu čuvenu pitu koja se razlikuje u sitnim detaljima. Ili se dodaje neki trik sastojak, ili je fora u tome kako se seku kore, ali svaka je ukusna. U Jugoslaviji su se domaćice "takmičile" čija je bila lepša, a u nastavku teksta pročitajte kako da napravite jednu od najlepših gibanica.
Takođe, ako želite da napravite najsavršeniju vazdušastu gibanicu Stvar ukusa otkriva vam jedan trik, a to je da gotovu gibanicu prevrnite na 4 šolje da se hladi praktično "u vazduhu", kako ne bi splasnula pod sopstvenom težinom. Oko 20 minuta hladite.
Sastojci:
2-3 jajeta
500 g kora
400 g sira
50 g kajmaka (može i ne mora)
100 ml jogurta
1/2 kisele vode
Priprema:
Umutite jaja (2 komada), pa dodajte mrvljeni sir, kiselu vodu, jogurt. Svaku koru zgužvajte, potopite u fil i onda ređajte u podmazan pleh. Nemojte da stavljate koru na dno, nego odmah ređajte izgužvane kore, jer će se pojedini komadići sira fino zapeći i korica će biti fino hrskava.
Ako želite možete da pokrijete korom celu pitu. Premažite jajetom (1 komad) i poprskajte kiselom vodom. Pecite na 200°C nekih 40 minuta. Takođe, kore možete da isečete na trake, pa tako da uvaljate u smesu.
(Espreso / Stvar ukusa)