VRAĆANJE U PROŠLOST
ŠNENOKLE SU BILE NAJPOPULARNIJI JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Spremite ih po BAKINOM RECEPTU, vratite se u DETINJSTVO! VIDEO
Šnenokle su kolač koji su obožavali mnogi, a sada i vi načite da ga spremate
Šnenokle su desert bez kojeg nije mogao da se zamisli nijedan nedeljni ručak. Nekada su domaćice stalno pravile ovu penastu poslasticu, kao i mućena jaja.
Ova dva zaboravljena deserta danas se retko pripremaju, a u Jugoslaviji su bili čuveni. Ovaj jeftini kolač proslavila je naša čuvena glumica Milena Dravić kada ga je nudila u seriji "Metla bez drške", koje se sećaju starije generacije. Isprobajte i vi recept za ove popularne oblačiće. Ako želite da im poboljšate ukus pospite ih rendanom čokoladom.
Sastojci:
1 l mleka
6 jaja
4 kašike šećera
40 g vanilin šećera
2 kašike brašna (ravne)
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte vanilin šećer i ostavite da provri. Odvojite belanca i žumanca, pa u belanca dodajte kašiku šećera i umutite čvrst šne. Kada mleko provri (treba da lagano vri) uzimajte kašikom po malo umućenih belanaca i spustite u mleko. Kuvajte po 10 sekundi sa svake strane i rešetkastom kašikom vadite u cediljku ispod koje ste podmetnuli činijicu. Tako će se ocediti višak mleka i biće ukusnije i lepše za serviranje.
U oceđeno mleko od belanaca dodajte šećer, brašno i žumanca, umutite i sipajte u preostalo mleko na šporetu (u kojem ste kuvali šnenokle).
Mešajte dok se ne dobije ređi krem. Sklonite sa vatre i prelijte šnenokle.
(Espreso)