Barene paprike, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

ZA ZIMU

BARENA PAPRIKA PO RECEPTU STAROM 40 GODINA: Spremite ZIMNICU na STARINSKI NAČIN

Tegle dobro zatvoriti, pokriti stolnjakom i ostaviti dok se ne ohlade

Objavljeno: 02.09.2022. 22:20h > 22:29h

Iskoristite sezonu paprika i spremite zimnicu u kojoj ćete svakodnevno uživati.

Sastojc i Količina

paprike somborke (može i babura) 7-10 kg

beli luk 2 glavice

list peršuna 2 veze

Smesa za barenje:

voda 3l

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

sirće 1l

ulje 1/2l

šećer 250 g

so2 50 g

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

biber u zrnu 1 kesica od 5 g

Kako pripremiti

Paprike očistiti od drški i semena, oprati i dobro ocediti sa otvorom na dole. Iseckati beli luk i peršun. Tegle i metalne zatvarače oprati i posušiti. Rernu zagrejati na 100 stepeni, staviti tegle i grejati 30 minuta. Smesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri staviti desetak paprika (zavisi od veličine posude), bariti 2-3 minuta da ne budu premekane.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Barene paprike vaditi u posudu (da malo stanu u posudi) pa u teglu, svaki red posipati po želji sa seckanim belim lukom i peršunom. Kad se tegla napuni, paprike unakrsno pritisnuti sa drvcetom za ražnjiće i napuniti teglu sa vrelom smesom gde su se barile paprike (jako je bitno da smesa ključa kad se sipa u tegle). Tegle dobro zatvoriti, pokriti stolnjakom i ostaviti dok se ne ohlade.

(Espreso / Recepti.Žena.Blic.rs)