žestina
RAKIJA JE IZ RAJA IZAŠLA: Ovako se pravi vrhunska TRAVARICA, možete je popiti i kao LEK!
Ne treba zanemariti da je ipak u pitanju žestoko piće i u većim količinama može biti štetno
Travarica je prepoznatljiva po svom ukusu, koji je malo gorčiji, ali i po divnom mirisu
Šljivovica i loza su najpoznatije rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne i razne travarice koje nastaju dodavanjem lekovitog bilja rakiji.
S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njenom konzumacijom ipak treba biti oprezan, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme.
U rakiju se stavljaju lekovite biljke, koje se u njoj razlažu. Može se staviti pelin, žalfija, morač, anis, ruzmarin, a može da se doda i rogač, i šumsko voće.
Sastojci se properu i prosuše, zatim stavljaju u flašu i prelivaju se rakijom. Ovako napunjene flaše stoje 30 dana, a mogu i više. Nakon perioda sazrevanja spremna je za konzumiranje, a ističe se prelepim mirisom i nešto gorčim ukusom.
Ovako pripremljena travarica pije se kalo lek, obično za bolje varenje, pre obroka. Ne treba zanemariti da je ipak u pitanju žestoko piće i u većim količinama može biti štetno. Pravilno doziranje je 1-2 čašice. Osim za varenje dobra je i za cirkulaciju i masažu.
(Espreso)