Potaž, Foto: Printscreen

prijatno

PO CAKANINOM RECEPTU! Ovako pevačica pravi OKREPLJUJUĆI POTAŽ OD TIKVICA (FOTO)

Ostaviti da se kuva još 20- 30 minuta,a zatim sve izmiksajte štapnim blenderom dok potaž ne postane gladak

Objavljeno: 02.09.2022. 15:00h

Lagani obrok

Vrlo ukusna, aromatična, okrepljujuća i jeftina krem supa, koja može da bude ceo obrok, naročito kada je izraženija potreba za laganom hranom i brzom pripremom. Služi se uz tostiran hleb. Supa je u osnovi posna, a ukoliko želite da začinite kiselom pavlakom biće još bogatijeg ukusa. Boja krem supe od tikvica zavisiće od sorte ili varijeteta, s obzirom da se tikvice razlikuju po boji od žute do tamnozelene. Ovakve supe mogu da privuku čak i one koji ne vole povrće.

Jedan ovakav potaž i to sa tikvicama pravila je u jednoj od emisija pevačica Dragica Radisavljević Cakana.

Sastojci:

1 litar vode

2 manje tikvice

2 šargarepe

1 krompir

1 žumance

so, biber

1 kašičica ulja

kisela pavlaka

Priprema:

Iseckajte tikvice i krompir na kockice a šargarepu na kolutiće. U kipuću vodu stavite šargarepu i krompir I kuvajte 10 minuta, zatim dodajte tikvice i posolite. Ostaviti da se kuva još 20- 30 minuta,a zatim sve izmiksajte štapnim blenderom dok potaž ne postane gladak. Stavite žumance, kašiku maslinovog ulja i pobiberite po ukusu, pa još malo izmiksajte. Potaž sipajte u činije uz dodatak jedne do dve kašike kisele pavlake. Uz potaž poslužite krutone.

FOTO: Printscreen/youtube
FOTO: Printscreen / Youtube / AllasYummyFood
FOTO: Printscreen/Facebook/Tasty

Krutoni prženi u ulju

Hleb isecite na kockice. U zagrejano ulje sipajte kockice hleba. Možete ih začiniti sitno seckanim peršunom ili začinom po želji. Pržiti ih da dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na ubrus da se odstrani višak masnoće.

Krutoni pečeni u rerni

Iseći hleb na kockice. Stavite aluminijumsku foliju u pleh i poređajte kockice hleba. Prelijte ih maslinovim uljem i pospite sa malo parmezana. Stavite u zagrejanu rernu neka se peku 15 do 20 minuta na 180C. Ukoliko ste ljubitelj pikantnijeg ukusa, pre nego što ih stavite u rernu prelijte ih proprženim belim lukom izačinima. Kad ih izvadite iz rerne možete ih još malo preliti maslinovim uljem i posuti sa još malo parmezana.

(Espreso)