DA LI STE ZNALI?
Nismo ni sanjali da je toliko ŠTETNO: Kada jednom VODA proključa ne kostite je ponovo - evo i ZAŠTO!
Ako vam je ovo navika, odmah prestanite da kuvate u istoj vodi
Kada kuvamo neko jelo, najbolje je da koristimo isključivo vodu koja je samo jednom prokuvala.
Stručnjaci preventivne medicine ističu da korišćenje vode koja duže vreme stoji u ketleru ili koja je provrela dva puta može negativno da utiče na zdravlje, te savetuju da to izbegavate.
Kada kuvamo često koristimo česmovaču, pto nije ništa loše, ali bilo da spremate kafu ili kuvate ručak nemojte da dozvolite da voda dugo vri ili dvaputa da prokuva.
Ovo se jako kosi sa verovanjem kada je kafa u pitanju, jer nakon što ptoključa često makar još jednom moramo da je stavimo na ringlu kako bismo je zakuvali.
Pod prokuvavanjem se podrazumeva zagrevanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama iz nje. Međutim, u isto vreme se dešavaju i drugi procesi koju mogu da budu štetni po zdravlje:
1. Povećava se koncentracija soli
2. Stvara se kamenac koji se gormira zbog izotopa vodonika
3. Molekuli kiseonika isparavaju
4. Korisna svojstva vode se gube.
Zbog negativnih posledica stručnjaci upozoravaju da nikako ne zagrevate vodu koja je već jednom proključala i ne unosite je u organizam. Umesto toga, najbolje je da je prospete i sipate novu koju ćete dalje koristiti.
(Espreso)