Povreće, Foto: Aleksa Petrović

UŽAS

OVI DELOVI POVRĆA SU PUNI OTROVA: Srbi ih često SLUČAJNO PROGUTAJU a evo šta rade organizmu!

Da li ste znali ovo?

Objavljeno: 31.08.2022. 19:22h > 19:30h

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se smanji otpad. Međutim treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

1. Klice krompira

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što počnete termički da obrađujete krompir.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a ovu namirnicu su počeli da jedu tek u 18. veku. Jedan od razloga krije se u lišću koji sadrži toksične materije solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posledice po pojedinca.

3. Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje ispljunuti ove delove jabuke.

4. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

(Espreso)