MORATE PROBATI
NAJSTARIJI RECEPT ZA URMAŠICE, DELI SE ŠIROM SRBIJE: Ovako su ih spremale nekada NAŠE BAKE, oduševićete se! RECEPT
Preukusne su
Sastojci
TESTO
2 jajeta
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo
PRELIV
9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun
Kako pripremiti
Pripremiti odmah sa strane otopljeni margarin, šećer, jaja izlupana, brašno i prašak za pecivo. Izmesati sve te sastojke da bude od toga testo. Izmešati ovim redosledom. U otopljeni margarin prvo dodati šećer, pa jaja, zatim malo brašna, prašak za pecivo i ostatak brašna. U šolju sipati orahe. Urmašice oblikovati. Uzeti malo testa, utisnuti u sredinu dva izlomljena oraha na pola, napraviti kuglicu od testa i na trenicu gde je onaj deo sa najmanjim rupicama polako pritisnuti testo da bude pljosnatog oblika. Testo ne sme biti jako tvrdo, a ni premekano. Urmašice se tako oblikovane ređaju u nepodmazanu tepsiju jedna pored druge sa malim razmakom između njih. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Peći urmašice u rerni 20 -25 minuta dok malo ne porumene. Pripremiti sirup sa kojim se prelivaju urmašice. U šerpu sipati 7 dl vode, 500 g šećera i iscediti sok od pola limuna. Staviti na sporet na ringlu da se zagreje da bude vruć sirup. Kada su urmašice ispečene, vruće ih preliti sa tim isto tako vrućim sirupom. Ostaviti ih da odstoje što duže da dobro upiju taj sirup.
(Espreso)