Urmašice, Foto: Printscreen

MORATE PROBATI

NAJSTARIJI RECEPT ZA URMAŠICE, DELI SE ŠIROM SRBIJE: Ovako su ih spremale nekada NAŠE BAKE, oduševićete se! RECEPT

Preukusne su

Objavljeno: 31.08.2022. 18:13h

Sastojci

TESTO

2 jajeta

2 šoljice šećera

2 šoljice ulja

brašna po potrebi

pola praška za pecivo

PRELIV

9 šoljica šećera

11 šoljica vode

1 limun

Kako pripremiti

Pripremiti odmah sa strane otopljeni margarin, šećer, jaja izlupana, brašno i prašak za pecivo. Izmesati sve te sastojke da bude od toga testo. Izmešati ovim redosledom. U otopljeni margarin prvo dodati šećer, pa jaja, zatim malo brašna, prašak za pecivo i ostatak brašna. U šolju sipati orahe. Urmašice oblikovati. Uzeti malo testa, utisnuti u sredinu dva izlomljena oraha na pola, napraviti kuglicu od testa i na trenicu gde je onaj deo sa najmanjim rupicama polako pritisnuti testo da bude pljosnatog oblika. Testo ne sme biti jako tvrdo, a ni premekano. Urmašice se tako oblikovane ređaju u nepodmazanu tepsiju jedna pored druge sa malim razmakom između njih. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Peći urmašice u rerni 20 -25 minuta dok malo ne porumene. Pripremiti sirup sa kojim se prelivaju urmašice. U šerpu sipati 7 dl vode, 500 g šećera i iscediti sok od pola limuna. Staviti na sporet na ringlu da se zagreje da bude vruć sirup. Kada su urmašice ispečene, vruće ih preliti sa tim isto tako vrućim sirupom. Ostaviti ih da odstoje što duže da dobro upiju taj sirup.

(Espreso)