zanimljivo i korisno
AKO PRESOLITE HRANU, NIJE SVE IZGUBLJENO: Pet trikova koji će vam pomoći da spasite namirnice!
Sok od limuna, sirće, bez obzira koja kiselina je u pitanju biće vam od velike pomoći
Nemojte da vas hvata panika ako je jelo koje ste pripremili previše slano, nije sve propalo.
Nekoliko trikova može vam pomoći da i presoljeno jelo bude ukusno i oduševi ukućane i goste.
1. Dodajte vode
Najlakše je da dodate još vode i produžite vreme kuvanja. Može se desiti da jelo zbog toga ima blaži ukus, ali dodajte još začina i vratite harmoniju aromi.
2. Kiselina kao maska
Sok od limuna, sirće, bez obzira koja kiselina je u pitanju biće vam od velike pomoći. Dodatkom limunovog soka ili sirćeta zamaskiraćete preterano slan ukus jela. Nemojte samo preterati.EVO I DRUGOG NAČINA NA KOJI LIMUN MOŽE BITI KORISTAN!
3. Potapanje
Kupili ste meso koje je preslano? Jednostavgo ga potopite u vodu i ostavite tako nekoliko sati. Višak soli više neće biti glavna karakteristika pikantnog obroka s mesom.
4. Skrob kao pomoć
Dodatkom skrobnih namirnica ćete ublažiti preslan i prezačinjen ukus supa i variva. Dodajte ceo krompir jelu i on će upiti i razblažiti so.
5. Dodajte neku kremastu namirnicu poput pavlake
Dodatkom kremaste namirnice može se promeniti percepcija ukusa jela i ono će se učiniti blažim. Preslanoj piletini jednostavno dodajte pavlaku.
Ako pavlaku za kuvanje stavite u preslan sos od paradajza dobićete finiji ukus.
(Espreso / Krstarica)