oprez
SRBI OBOŽAVAJU NEKTARINE ČAK I VIŠE NEGO OBIČNE BRESKVE! Nisu svesni šta unose u SEBE! (FOTO)
Stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice...
Nektarina je koštunjičavo voće koje pripada porodici ružovki, baš kao breskva i šljiva, a dugo se verovalo u mit da je ovo voće nastalo ukrštanjem breskve i šljive.
Ipak, stručnjaci iz područja agronomije smatraju da je nektarina zapravo jedna vrsta breskve, koja je kroz prirodnu mutaciju izgubila dlačice. Upravo zbog velike sličnosti s breskvom nektarina se u narodu naziva breskva s glatkom kožom. Nektarina potiče iz Kine, gde se uzgaja već više od 3.000 godina. S područja Kine proširila se na Srednju Aziju, a zatim na Evropu i Ameriku.
Najveći proizvođač nektarina je upravo njena matična zemlja, Kina. U Evropi su to Španija, Francuska, Grčka i Italija. Nektarine dozrevaju u julu ili avgustu, zavisno od sorte. Razlikuju se po boji mesa, pa tako postoje žute, bele i crvene sorte.
Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcijuma, kalija, magnezijuma i fosfora. Imaju visok udeo prehrambenih vlakana, kao i brojnih antioksidansa, posebno fenolnih spojeva. Nutrijenti koji se nalaze u plodovima nektarine odličan su saveznik u prevenciji i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.
Štiti zdravlje srca i krvnih žila
Nektarina snažno pomaže zdravlju kardiovaskularnog sastava. Sprečavaju stvrdnjavanje arterija i pospešuju cirkulaciju. Flavonoidi sadržani u nektarinama smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze.
Jača imunitet
Visok udeo antioksidansa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava odbrambenu sposobnost organizma. Zahvaljujući snažnom imunitetu telo se lakše odupire raznim infekcijama te se brže oporavlja od raznih bolesti ili povreda.
Čuva zdravlje očiju
Lutein, obilno prisutan u plodovima nektarine, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Naučna istraživanja su pokazala da adekvatan unos luteina kod dece u razvoju doprinosi formiranju zdravog i normalnog vida. Takođe, prema tvrdnjama stručnjaka ovaj karotenoid smanjuje rizik od bolesti kao što su degeneracija žute pege (makularna degeneracija), kao i nuklearna katarakta (siva mrena). Lutein deluje i kao filter sunčevog svetla koji apsorbuje opasne UV zrake i tako štiti od oštećenja vida. Beta-karoten takođe pridonosi očuvanju vida i preventivno utiče na pojavu slepoće i kseroftalmije.
Poboljšava probavu
Zbog visokog udela vlakana, nektarina može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probavnog sustava. Vlakna iz nektarine doprinose dobrom radu creva, podstiču njihovo pražnjenje i suzbijaju probleme poput gastritisa, konstipacije i čira. Vlakna čiste i upijaju toksine koji su se nakupili na zidovima creva i pomažu u njihovoj eliminaciji iz organizma. Tako pomažu čišćenju creva, a time i celog organizma od toksina.
Pomaže kod mršavljenja
Nektarine su niskokalorično voće, idealno za dijetu. U 100 grama nektarine sadržano je svega 44 kalorije. Svi znamo da dijetalni režim ishrane može narušiti zdravlje ako se organizmu ne osiguraju potrebni nutrijenti. Upravo zato je ovo voće idealno za popunjavanje dijetalnog jelovnika, sadrži malo kalorija, a obiluje nutrijentima. Vlakna iz nektarine takođe doprinose očuvanju optimalne telesne težine jer ispunjavaju želudac i daju osećaj sitosti.
Čuva zdravlje kože
Vitamin C, lutein i beta-karoten koji se nalaze u nektarinama pobrinuće se za dobro zdravlje i lep izgled kože. Lutein štiti kožu od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da je izuzetno delotvoran i u prevenciji kožnih opekotina. Vitamin C pospešuje sintezu kolagena, podstiče regeneraciju kože i jača njenu otpornost. Beta-karoten, provitamin vitamina A, ima važnu ulogu u zaštiti kožnih stanica od oštećenja uzrokovanih delovanjem UV zraka. On održava kožu vlažnom, mekom i glatkom, preventivno utiče na njeno prerano starenje i brine o stvaranju novih stanica kože. Fosfor brine o normalnom funkcionisanju stanica i tkiva, a posebno je značajan za očuvanje zdravlja kostiju i zubi.
Štiti trudnoću
Plodovi nektarine sadrže obilje vitamina i minerala koji doprinose zdravoj trudnoći i pravilnom razvoju fetusa. Kalijum sprečava grčenje mišića kod trudnica, pomaže u održavanju optimalnog krvnog pritiska, brine o balansu elektrolita kao i o iskorišćavanju energije iz vitalnih hranjivih stvari poput masnoća, belančevina i ugljenih hidrata.
Kupovina i čuvanje plodova nektarine
Zdrave nektarine su čvrste na dodir i imaju lepu, svežu boju i čvrstu, sjajnu kožu. Prilikom kupovine birajte krupnije plodove, koji nisu suviše mekani i koji nemaju oštećenja na koži. Plodove koji nisu sasvim dozreli stavite u papirnatu vrećicu, što će ubrzati proces njihovog zrenja. Zrele nektarine će se na sobnoj temperaturi održati svega nekoliko dana. Ako želite što duže da ih očuvate, stavite ih u frižider.
Nektarine u kulinarstvu
Ovo voće ima zaista široku primenu u kulinarstvu. Uz malo dosetljivosti i mašte možete ga iskoristiti na brojne načine.
Sveže nektarine možete konzumirati kao samostalnu namirnicu, kao desert nakon obroka ili pak kao slatki zalogaj između obroka.
U svežem obliku takođe su izvrsne i za obogaćivanje jogurta, muslija, voćnih salata, frapea, smutija, sokova.
Mnogi ih obožavaju u tortama, kolačima, pitama, sladoledima i drugim slatkim desertima. Same ili u kombinaciji s drugim voćem, nektarine su pogodne za pripremu kompota, marmelada, pekmeza i džemova.
Negativna svojstva
Breskve imaju sitno "paperje" po površini zbog kojih ih mnogi revnosno peru, da bi bile sličnije kajsijama.
Ali tu prave grešku - breskve isprskane pesticidima treba prati pažljivo, samo rukama, bez korišćenja kuhinjske četkice. Ona će skinuti "paperje" ali će oštetiti i tanku koru voća ispod njega, i na taj način pesticide sa površine ugurati u površinski sloj sočnog ploda.
Nektarine je najbolje prati u rastvoru sode bikarbone, koja je moćan saveznik u borbi protiv bakterija, bacila i pesticida. Pomešajte sodu i vodu i ostavite nektarine da se natapaju najmanje 12 minuta. Potom ih dobro isperite i obrišite ubrusom.
One važe za voće koje se češće prska pesticidima.
(Espreso)