recept
JEFTIN RECEPT KOJI SU JUGOSLOVENI OBOŽAVALI: Šljive u ŠLAFROKU bolje od OPIJATA (FOTO)
Šljive u kombinaciji sa testom su sjajnog ukusa, a priprema je vrlo jednostavna. Samo je potrebno da zamesite testo nešto gušće od onog za palačinke. Obradujte svoje ukućane šljivama u šlafroku po receptu naših baka
Šljive u šlafroku su starinska poslastica koju su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije.
Sigurno su svi već čuli za jabuke u šlafroku, a da li ste ikada probali šljive spremljenje na isti način? Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept, a nekada se pravio u svakom domaćinstvu bivše Jugoslavije.
Šljive u kombinaciji sa testom su sjajnog ukusa, a priprema je vrlo jednostavna. Samo je potrebno da zamesite testo nešto gušće od onog za palačinke. Obradujte svoje ukućane šljivama u šlafroku po receptu naših baka.
Sastojci:
500 g šljiva
200 ml mleka
200 ml kisele vode
400 g brašna
2 jajeta
2 kašičice šećera
1 kašika vanilin šećera
1 kašika šećera u prahu
Priprema:
Šljive dobro operite i očistite od koštica. Jaja ulupajte viljuškom, pa im dodajte mleko i kiselu vodu. Sve dobro sjedinite, a zatim dodajte šećer i brašno.
Zamesite testo koje treba da bude nešto gušće. Ukoliko ima potrebe dodajte još brašna.
U dublji tiganj sipajte više ulja i dobro ga zagrejte. Svaku šljivu umočite u testo da se lepo obloži, pa je pržite dok ne porumene.
Vadite ih na ubrus da se ocede od viška ulja. Pre služenja pospite mešavinom vanilin šećera i šećera u prahu.
(Espreso)