riba
FENOMENALAN TRIK DA PROVERITE DA LI JE RIBA SVEŽA! Doktor tvrdi da s ovim NIKAD NEĆETE POGREŠITI
Kada kupujete ribu, postoji sasvim jasan pokazatelj koji ukazuje da bi trebalo da je bacite umesto da je pojedete
Prvi korak u oceni svežine ribe jeste procena njene kože. Što je pigmentacija na koži bleđa i bez sjaja to je riba starija.
- Riba mora da bude pokrivena sa sluzi neutralnog mirisa, krljušti moraju biti crvene i krvave, oči moraju da budu staklaste i ispupčene, ukoliko su udubljene riba nije sveža, a najjednostavnije je pritisnuti trbušni deo ribe, ukoliko se vrati mišićno tkivo riba je dobrog kvaliteta - kaže Branko Velebit.
Kada kupujete ribu, postoji sasvim jasan pokazatelj koji ukazuje da bi trebalo da je bacite umesto da je pojedete, a to su kristali leda. Iako je logično da pomislite da je to dobar znak, da je riba držana na hladnom, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) kaže drugačije. Kristali leda mogu biti pokazatelj da je riba provela duži period u skladištu, što znači da nije baš sveža, ili da se odmrznula i naknadno zamrznula, što može potencijalno da izazove razvoj opasnih bakterija.
Ali, kristali leda na ambalaži ribe nisu jedini znak da "nešto nije u redu". FDA preporučuje da bacite svaku smrznutu morsku hranu kod koje je ambalaža pocepana ili otvorena, kao i sva pakovanja sa "zgnječenim" ivicama. Osim toga, po mirisu možete da osetite da li je namirnica sveža, kao i ako je meso "savitljivo" i nedovoljno čvrsto , to je takođe znak da treba da je bacite.
FDA napominje da je svaki riblji proizvod koji je označen kao "prethodno zamrznut" najverovatnije prošao kroz temperaturne promene, a što će se svakako primetiti na samoj hrani . Konkretno, prethodno zamrznuta riba može da ima promene u boji škrga, teksturi, krvnim sudovima, pa i izgledu očiju.
(Espreso)