desert
SETITE SE SOČNIH ČOKOLADNIH ZALOGAJA IZ DETINJSTVA: Bela verzija RECEPTA za SAVRŠENE LEDENE KOCKE
Neka ledene kocke ostanu celu noć u frižideru, a sutradan ih možete poslužiti
Priprema je vrlo jednostavna i neće vam oduzeti previše vremena
Retko ko bi mogao da odbije ledene kocke. Pravile su im bake i mame, a ti sočni čokoladni zalogaji su mnogima bili omiljeni u detinjstvu. I zato verujemo da će vas ova bela verzija oduševiti.
Recept jeste malo drugačiji, ali može da stane rame uz rame sa originalom. Sigurni smo da ćete uživati, a posebno će im se obradovati najmlađi.
Sastojci:
Za fil:
- 1 l mleka - 7 žumanaca - 7 kašika šećera - 2 vanilin šećera - 9 kašika brašna - 250 g margarina
Za koru:
- 7 belanaca - 7 kašika šećera - 1 vanilin šećer - 7 kašika brašna - 1 prašak za pecivo - 130 ml mleka za prelivanje
Za dekoraciju:
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Da biste pripremili fil, u žumanca dodajte šećer i vanilin šećer i sve to umutite penasto. Dodajte u žumanca deo mleka, a zatim i brašno i sve sjedinite. Stavite ostatak mleka da se kuva, a nakon što provri, dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate na laganijoj vatri.
Prebacite vruć krem u drugu posudu i prekrijte je prozirnm folijom, a zatim ostavite da se ohladi. Kada se bude ohladio, umutite ga i dodajte margarin sa sobne temperature i sve dobro sjedinite i stavite u frižider da se ohladi.
Da biste napravili koru, umutite belanca, a nakon što postanu čvrsta počnite postepeno da dodajete šećer i vanilin šećer. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ih dodajte u belanca i sjedinite sve varjačom.
U pleh koji ste prethodno obložili pek papirom, sipajte smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Dok se kora bude pekla, skuvajte mleko za natapanje. Kada kora bude bila pečena, prelijte je vrućim mlekom i ostavite da se upije. Kada se kora bude ohladila, odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida.
Nanesite ohlađen krem na koru, a zatim odozgo rasporedite umućenu pavlaku. Neka ledene kocke ostanu celu noć u frižideru, a sutradan ih možete poslužiti. Bon appetit!
(Espreso / 24sedam)