Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

recept

GIBANICA GUŽVARA SA SIROM, KAKVU SU NAŠE BAKE PRAVILE: Jednostavno, lako i preukusno (RECEPT)

Kada se gibanica ispeče izvadimo je iz rerne i ostavimo tako 5 minuta da odstoji, pa onda malo polijemo kiselom vodom odozgo

Objavljeno: 17.08.2022. 17:56h

Ukusno jelo koje svi vole...

Sastojci

kore za gibanicu, jaja, ulje , kisela voda ,so i sir 1 pakovanje

4 jaja

ulje 2 dl

so 1 kašika

kisela voda2 dl

mrvljeni sir 500 g

Kako pripremiti

U jednu posudu izlupati jaja, dodati so, gaziranu vodu i ulje i sve umutiti mikserom. Zatim dodati sir i laganim potezom ga izmešati, tako da sir ostane u grudvicama.

Spremiti zatim tepsiju i premazati je uljem. U tepsiju staviti po tri kore za gibanicu jednu na drugu kao podloga da bude.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

U pripremljenu smesu umakati kore i zgužvane ih ređajte jednu do druge u tepsiju sve dok ne ponestane kora. Ako ostane viška smese preliti je na zgužvane kore.

Onda sa dve kore još preklopiti zgužvane kore što smo umakali u smesu. Gibanica može da se stavi da se peče 5 minuta na 250 stepeni u rerni, a zatim temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći je još oko 25 minuta.

Kada se gibanica ispeče izvadimo je iz rerne i ostavimo tako 5 minuta da odstoji, pa onda malo polijemo kiselom vodom odozgo. Gibanicu u tepsiji pokrijte krpom da lepo omekša.

Tako pokrivena neka odstoji jedno pola sata i kasnije se može iseći i servirati, najbolje uz šolju jogurta.

(Espreso / Blic)