UKUSNO
RECEPT ZA TRI LEĆE KOJI SE TOPI U USTIMA: Savršena LETNJA POSLASTICA, tajna je u OVOM PRELIVU
Kolač dobro ohladite, bez karamel preliva
Uživancija posle ručka ili ako samo želite da se zasladite.
Sastojci za biskvit:
6 celih jaja
6 kašika šećera
2 kašike ulja
13 kašika mekog brašna
1 prašak za pecivo od 10 grama
Preliv:
1,2l mleka
500 ml slatke pavlake
Karamel – kupite ili pravite
200 gr šećera
200 ml slatke pavlake
30 gr maslaca
Priprema
Uključiti rernu na 180 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti. Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izraditi. Staviti papir za pečenje u preh 35 x 25 cm i istresti celu smesu i poravnati. Kolač će narasti, plus će biti zaliven mlekom. Peći oko 25 minuta.
Pečen kolač izvaditi sa papirom iz pleha pa ga okrenuti naopako i izbockati viljuškom. Pomešati obično mleko sa slatkom pavlakom i polako prelivati vreo kolač. Videćete kako ekspresno upija. Krenite od ivica prema sredini, nemojte sipati sve na jedno mesto.
Otopiti šećer na laganoj vatri pa naliti zagrejanu pavlaku. Stegnuće se, ali polako mešati opet na lakšoj vatri dok se sve ne otopi, na kraju dodati maslac i mešati dok ne dobijete željenu gustinu. Pod tim podrazumevam nešto ređe nego što bite želeli jer se hlađenjem steže. Kolač dobro ohladite, bez karamel preliva.
Preliv dodajte pre služenja i preporučuje se da se ne maže po celom kolaču, jer to je greška, već na onoliko koliko mislite da osečete, jer kako kolač stoji karamel prolazi kroz kolač i biće on lep i ukusan, ali će se razliti i nećete imati ovaj gornji sloj.
Prijatno!
(Espreso / Najžena)